Bude tento lockdown stačiť? Výnimiek je veľa a budú sa ťažko kontrolovať, tvrdí analytik

TA3
25.11.2021 12:54

Lockdown, ktorý v stredu schválila vláda, nemusí stačiť na potrebné obmedzenie šírenia vírusu. Myslí si to zdravotný analytik Martin Smatana. Ak ľudia výrazne neznížia svoju mobilitu, môže hroziť predlžovanie a sprísňovanie opatrení, so všetkými negatívnymi dôsledkami na ekonomiku.

Smatana pripomína, že rovnako ako minulý rok na Vianoce sa prijal politický kompromis a nevyhovelo sa návrhu, ktorý predložili odborníci. „Napriek tomu, že odborníci navrhovali, aby sme nechali otvorené iba materské školy a prvý stupeň základných škôl, zostali všetky. Čo to teraz spôsobí v praxi, je to, že mobilita bude vyššia. Čím je viac výnimiek, tým je väčší priestor, aby sa porušovali,“ hovorí. Podľa neho sa aj preto budú opatrenia ťažšie vynucovať a kontrolovať.

Tiež si myslí, že pokles bude pomalší a bude trvať dlhšie. Ani premiér, ani minister zdravotníctva podľa neho neuviedli nejakú kvantifikovateľnú hodnotu, pri ktorej sa lockdown zjemní alebo pri ktorej sa zavedie naspäť Covid automat. Ten by mohol zvýhodňovať aspoň ľudí, ktorí covid prekonali, alebo sú zaočkovaní. „Je tam určitá miera subjektivity, ktorú vnímam ako riziko,“ hodnotí Smatana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok