Zneužívajú zákony? Zväz živnostníkov sa ohradil voči tvrdeniam Matoviča a jeho nápady odmieta

TA3 TASR
25.11.2021 12:41

Slovenský živnostenský zväz nesúhlasí s navrhovanými zmenami v zdaňovaní samostatne zárobkovo činných osôb a ohradil sa aj proti vyjadreniam, podľa ktorých sú živnostníci označovaní za podvodníkov zneužívajúcich zákony. Zväz žiada ministra financií Igora Matoviča, aby predložený návrh zdaňovania živnostníkov stiahol.

O zdaňovaní živnostníkov
TA3 / David Duducz

"Dôrazne sa ohradzujeme pred označovaním živnostníkov ako  podvodníkov, ktorí zneužívajú zákony," uviedol zväz živnostníkov v reakcii na tlačovú konferenciu ministra financií. Upozornil, že pokiaľ má šéf rezortu financií vedomosť o daňových trestných činoch vo svojom blízkom okolí, ako napríklad o krátení dane, je jeho povinnosťou dať  podnet orgánom činným v trestnom konaní. "Pochybenia jednotlivcov  nie sú dôvodom na pomstychtivé konanie predstaviteľov štátu vo  vzťahu k ostatným podnikateľským subjektom," uviedli živnostníci.

Status zamestnanca a živnostníka je neporovnateľný

Základom daňovej reformy pre živnostníkov je zrušenie paušálnych výdavkov, 29–percentný odvod do poisťovní, jednotná daň zo zisku vo výške 19 % a tiež zavedenie možnosti uplatnenia paušálnej dane vrátane odvodov vo výške 29 % z celkového príjmu. Podľa zväzu by základným porovnaním súčasného stavu živnostník s mesačnými tržbami 1300 eur a výdavkami na úrovni 60 % zaplatil na daniach a odvodoch o 46 % viac ako v súčasnosti a úplne by stratil nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti príjmu, ako aj daňového bonusu na deti.

Slovenský živnostenský zväz upozornil, že status zamestnanca a živnostníka je neporovnateľný, keďže jeden vykonáva závislú činnosť a druhý podniká vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, ručí celým majetkom a dokonca sám zamestnáva iné osoby. Živnostník nemá sociálno-právnu ochranu ako zamestnanec, nedosahuje žiadny príjem, pokiaľ si sám nenájde zákazníka, nemá firemné benefity, dovolenku, nedostáva podporu v nezamestnanosti a nárok na dávku z dôvodu práceneschopnosti mu vzniká až po 270 dňoch platenia odvodov do Sociálnej poisťovne.

Navrhovanou zmenou dôjde podľa zväzu k zvýšeniu finančného, ale aj administratívneho zaťaženia v čase, keď živnostníci zažívajú najhoršie, pandémiou podmienené ekonomické časy. Zväz upozornil, že doteraz nebol predstavený tzv, kurzarbeit pre živnostníkov, ktorý by mal začať platiť už o päť týždňov.

"Vzhľadom na tieto skutočnosti  žiadame ministra financií, aby predložený návrh reformy zdaňovania živnostníkov v celom rozsahu stiahol," uviedol. Ak bude Matovič na návrhoch trvať, žiadajú živnostníci, aby sa zmeny realizovali  výlučne ako jeden ucelený balík. Obávajú sa totiž, že by rezort mohol pristúpiť k napríklad iba k samotnému zrušeniu paušálnych výdavkov, čo by podľa nich mohlo vyvolať rozvrat verejných financií a narušenie stability podnikateľského prostredia.

Celú tlačovú besedu ministra financií Igora Matoviča, na ktorej predstavil svoje návrhy, si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok