Egypt vidí náznaky skorého prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi

TA3
17.11.2012 23:54

Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes vyhlásil, že sú "isté náznaky", že čoskoro by sa mohlo podariť dosiahnuť prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi z pásma Gazy.

Egypt vidí náznaky skorého prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi
SITA

Ako však Mursí uviedol dnes v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom, zatiaľ "nemáme pevné záruky". Vysokopostavený izraelský vládny úradník dnes pre Reuters odmietol komentovať Mursího vyhlásenie. Ten istý zdroj však počas dňa dementoval správy, že do Káhiry má ešte dnes večer odcestovať vysokopostavený vládny úradník, aby tam podpísal dohodu o prímerí.
"So všetkou vážnosťou sa snažíme zastaviť túto agresiu, dosiahnuť prímerie," vyhlásil dnes Mursí. Dodal, že v záujme dosiahnutia prímeria medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi Egypt spolupracuje s mnohými štátmi, vrátane arabských a západných, ako aj a Ruskom.    

Turecký premiér upriamil pozornosť na to, že svet nezastavil izraelské útoky, pričom je očividné, ktorá zo strán používa  neprimeranú silu. Izraelské letectvo dnes bombardovalo vládne budovy hnutia Hamas, ktoré spravuje pásmo Gazy, a jeho protiraketový obranný štít, nazvaný Železná kupola, zlikvidoval niekoľko rakiet vypálených Palestínčanmi na Tel Aviv. Podľa pozorovateľov sa Izrael ešte stále nevzdal myšlienky na pozemnú operáciu. Prezident Mursí v súvislosti s tým upozornil, že ak dôjde k pozemnej operácii, bude to mať pre región ďalekosiahle dôsledky.

Mursí sa dnes okrem Erdogana stretol aj s katarským emirom šejkom Hamadom ibn Chalífom as-Sáním, ktorý v októbri navštívil Gazu a prerušil tak izoláciu hnutia Hamas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok