Od polnoci sa začne núdzový stav. Ak sa budú opatrenia uvoľňovať, tak pre zaočkovaných

TA3
24.11.2021 17:05

"Dnešné rozhodnutie nebolo politické," deklaroval Premiér Eduard Heger na tlačovej besede o podmienkach lockdownu a núdzovom stave. Premiér vyhlásil, že od dnešnej polnoci začne platiť núdzový stav, ktorý potrvá maximálne 90 dní.

Núdzový stav začne platiť od dnešnej polnoci a potrvá maximálne 90 dní. Výnimky zo zákazu vychádzania budú platiť dva týždne, po desiatich dňoch ich vláda prehodnotí. "Ak sa opatrenia budú uvoľňovať, budú sa uvoľňovať pre zaočkovaných," vyhlásil premiér. Vysvetlil, že vláda schválila opatrenia, ktoré navrhlo Konzílium odborníkov, a to s jedinou výnimkou, ktorá sa týka škôl. Heger vysvetlil, že zatvorenie škôl vetovala SaS.

Platné výnimky

Výnimky zo zákazu vychádzania sa týkajú nákupu nevyhnutných potrieb ako potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivo pre zvieratá, pohonné hmoty či noviny.

Výnimku majú aj nevyhnutné služby či okienkový predaj, pošta, banky, poisťovne, čistiarne a práčovne, autoservisy, optiky, servisné služby a kľúčová služba, či kúpele zo zdravotných dôvodov.

Výnimka zo zákazu vychádzania sa týka aj cesty z a do zamestnania, odporúča sa však práca z domu. Povolená je aj cesta na očkovanie, do školy či škôlky, pobyt v prírode v rámci okresu a venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Povolená je cesta v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou, cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu, cesta na pohreb či na uzavretie manželstva.

Živé štíty Fica a Kotlebu

Heger zdôraznil, že ak chceme poraziť koronu, je kľúčovou vecou dodržiavanie opatrení. „Preto je potrebné, aby sme sa ako spoločnosť zomkli,“ vyhlásil. Do aktuálnej situácie sme sa podľa neho dostali práve preto, lebo sa opatrenia nedodržiavali. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyzval ľudí, aby obmedzili pobyt medzi inými ľuďmi a cestovali čo najmenej.

Minister financií Igor Matovič sa vyjadril, že Marian Kotleba alebo Robert Fico využívajú tému očkovania vo svoj prospech, pričom ľudia im slúžia len ako živé štíty: "Pozývajú vás na námestia, huckajú vás proti opatreniam, proti očkovaniu, proti vláde, ale vy na to doplácate životom." 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok