Pred rokom boli vianočné reklamy o konci pandémie. Posolstvo sa zmenilo, covid ostal

TA3
25.11.2021 07:00

Ďalšie Vianoce strávime v tieni pandémie a lockdownu. Tejto tematike sa prispôsobili aj tvorcovia vianočných reklám. O Vianociach, reklame, ale aj o tom, prečo niektoré značky prezrádzajú deťom, že darčeky nenosí Ježiško, hovoril marketér Pavol Minár.

darček Vianoce 1140px (SITA/Martin Medňanský)
SITA/Martin Medňanský

Kríza ako príležitosť

"Je také poučenie, že značky, ktoré krízovú situáciu nevyužijú na budovanie svojej reputácie a svojho obrazu, majú štandardne problém," povedal Minár v súvislosti s reklamnými stratégiami a aktuálnym spojením pandémie, lockdownu a Vianoc.

Reklamy na konci roku 2020 boli celosvetovo najmä o tom, že pandemický rok končí a konečne prichádza niečo nové, pripomenul marketér. Upozornil, že reklamy v tejto koncoročnej sezóne už toto posolstvo nezdieľajú. "Budúcnosť už nie je tým, čím bývala," konštatoval s tým, že budúcnosť už nevnímame len ako príležitosť na šťastné zajtrajšky. Podľa Minára je dôležité pracovať s myšlienkou, že budúcnosť bude taká, ako si ju urobíme. 

"Samozrejme, sú veci, ktoré nemôžeme ovplyvniť kvôli technológiám, ekonomike alebo pandémii. Na strane druhej, to, čo môžeme ovplyvniť, je naša psychika," zhrnul Minár. V ekonomike, marketingu aj v živote podľa neho platí "sebanapĺňajúce proroctvo", čiže ak sa rozhodneme, že nám bude zle, tak nám bude zle. Potvrdzujú to prieskumy aj stratégie prežitia v krízových situáciách.

Santa Claus s covid pasom

Pre značky a pre firmy je podľa Minára dobré komunikovať myšlienku, "že sme v tom spoločne a budúcnosť bude taká, akú si ju urobíme". Vianoce sú z hľadiska marketingu a budovania značiek vrcholom sezóny. "Nie len preto, že sa nakupuje, ale preto, že je to spojené s asi najsilnejšou emóciou z celého roka," spresnil marketér.

Vo svetovom kontexte sú najočakávanejšie práve britské vianočné reklamy. Jednou z nich bola aj nedávno uvedená reklama, kde Santa Claus pri vstupe do krajiny ukazuje covid pas. Minár podotkol, že reklama vyvolala nevôľu najmä medzi odporcami očkovania. "Ukazuje sa tu, do akej miery je reklama spojená s kultúrou," podotkol. Pri reklamách je podľa neho podstatný aj rozmer svedectva kultúrnych hodnôt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok