Krčméry: Na ceste sú nové lieky na covid. Tí, ktorí sa môžu zaočkovať, by na ne mali zabudnúť

TA3
24.11.2021 11:16

Na ceste sú nové lieky, ktoré pomôžu v boji proti koronavírusu, povedal Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu v Téme dňa na TA3. Tieto liečivá však nie sú náhradou za vakcíny a v žiadnom prípade by nás nemali oslabiť v snahe o očkovanie, zdôraznil.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Dobrá správa

Krčméry informoval, že čoskoro, "pod vianočný stromček", prichádzajú už aj lieky, ktoré sú určené na boj s koronavírusom. "Sú to dva lieky perorálne a jedna zmes protilátok," spresnil. jeden z liekov má pri ambulantnom podávaní pôsobiť preventívne proti covidu. Ďalšie dva lieky podľa Krčméryho už prehodnocuje Európska lieková agentúra, ktorá by ich mala schváliť v priebehu tohto týždňa. 

"Tieto dva lieky majú tú výhodu, že sú vhodné na terapiu," zhodnotil. "Je to dobrá správa pre tých, ktorí sa nemôžu zaočkovať," vyhlásil profesor. Na prevenciu tak máme aj naďalej vakcínu, ale ak príde k ťažkému priebehu covidu, môžeme uvažovať o liekoch, ktoré v liečbe pomôžu. "Chcem poprosiť, aby tí, ktorí sa môžu zaočkovať, zabudli na tieto lieky. Akonáhle ich pustíme do preventívneho podávania, tak brutálne narastie rezistencia," varoval Krčméry. Podobná situácia sa podľa neho stala aj s preventívnym liekom proti chrípke, ktorý ľudia "hltali cez chrípkovú sezónu" a následne im odišla pečeň a obličky.

Armáda čaká na posily

Tieto lieky je podľa Krčméryho nutné zaťažiť preskripčným obmedzením aj ďalšími obmedzeniami.  Zdôraznil, že nesmú byť náhradou očkovania. Ivermektín a podobné liečivá označil Krčméry za "veľmi dobré imunostimulátory, ale nie proticovidové lieky". Tieto liečivá teda nie sú náhradou za očkovanie a v žiadnom prípade by nás nemali oslabiť v snahe o očkovanie.

Súčasnú situáciu profesor prirovnal k čakaniu armády na posily. Prísny stav núdze je teda nevyhnutný, pričom Krčméry si vie predstaviť výnimky pre očkovaných, "aby tam tá motivácia ostala". Diskusia o opatreniach podľa neho trvá tak dlho práve kvôli tomu, aby ostali zachované ústupky voči zaočkovaným. "Keď sa dožijeme Vianoc, a prídu tieto lieky, máme šancu, že táto vlna do Veľkej noci zíde na akceptovateľnú úroveň," povedal s tým, že choroba by sa z epidemicko-pandemickej mohla zmeniť na sporadicko-epidemickú.

Leto by malo byť podľa Krčméryho relatívne normálne, ale "pripravíme sa na ďalšiu epidémiu, ktorú očakávam, že by mohla prísť budúci rok, takto po letných prázdninách".

Snahy o lockdown

Profesor pochválil vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa jasne vyslovila za lockdown. Pochválil však aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý je podľa neho z hľadiska diplomacie v zložitejšej situácii. "Prezidentka je veliteľka ozbrojených síl, to je obrovská výhoda," zhodnotil. Heger musí mať podľa neho na zreteli aj legálne uskutočnenie konkrétnych krokov a vyjednáva s koaličnými partnermi.

Podľa Krčméryho požiadavku lockdownu formulovalo Konzílium odborníkov už pred desiatimi dňami. Na rokovanie Konzília často prichádzal okrem premiéra aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Krčméry zdôraznil, že pri presadzovaní riešení je potrebná trpezlivá argumentácia a ak sa má presadiť riešenie, na ktorom sa zhodnú odborníci, rovnako dôležité je vysvetliť všetky dôvody aj laikom, čo trvá nejaký čas.

Profesor pripomenul, že dôležitú úlohu pri diskusiách o opatreniach zohráva aj momentálna situácia. Ak je mortalita nízka, nízka je aj ochota premýšľať o núdzových scenároch. Krčméry priznal, že spolu s Petrom Visolajským ešte v lete zdôrazňoval potrebu prípravy na horšie časy. Avšak vo vtedajšej situácii, keď boli čísla priaznivé, rozumie, že ostali nepochopení. "Tomu musíme rozumieť, je to realita, všade na svete."

Nevyhnutný núdzový stav

Teraz, keď sú čísla katastrofálne, odborníci politikov ľahšie presvedčia o sprísnení opatrení, keďže je iná atmosféra. "Samozrejme, nebol by som rád, keby sme do Vianoc prišli do takej atmosféry, že nebudeme stíhať pochovávať," vyjadril sa profesor. Tento týždeň podľa neho prišiel čas na to, aby boli odborníci pochopení.

Núdzový stav aj nočný zákaz vychádzania sú nevyhnutnými krokmi. "Inak to nejde," poznamenal Krčméry. "Keď sa dostanete cez 3000 ľudí na hospitalizácie, cez 250 na ventilátory a cez 500 na JIS, vtedy je nevyhnutné, aby bol stav núdze." Profesor zdôraznil, že cieľom nie je utláčanie ľudských práv, ale zapojenie armády, polície a iných rezortov. Zároveň poukázal na to, že zdravotníkov je primálo a očkovanie zvládajú len s problémami. Naznačil aj možnosť, že s pandémiou budú musieť pomáhať študenti s neukončeným vzdelaním.

Krčméry pripomenul, že pred polrokom predpokladal, že ďalšia vlna epidémie prinesie o čosi nižšiu mortalitu, "čo je dobrá správa". Zlou správou je podľa profesora to, že z predošlej vlny tlačíme pred sebou postcovidový syndróm. "Asi stotisíc ľudí, ktorí stále ešte nemôžu plne pracovať. To znamená, že nie je len individuálna mortalita, ale aj mortalita pre rozpočet," vysvetlil Krčméry. "Toto je choroba, ktorá zabije ekonomiku." Boj za pacientov teda zároveň znamená aj boj za hospodárstvo, ako povedal.

Profesor upozornil, že pri súčasnej pandémii musíme počítať aj s obeťami, ktoré podľahnú iným chorobám kvôli tomu, že nemocnice zablokovali covidoví pacienti. Toto sú nepriame obete. "My odhadujeme, že počty mŕtvych budú rásť z hľadiska nepriamej mortality," povedal s tým, že tieto čísla sa v štatistikách Národného centra zdravotníckych informácií neobjavia.

Celú reláciu, v ktorej bol hosťom Vladimír Krčméry, si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok