Ako správne skladovať zemiaky, tu je 5 krokov

Ako správne skladovať zemiaky, tu je 5 krokov Zdroj foto: Depositphotos

Zemiaky sa môžu nevhodným skladovaním znehodnotiť. Ako správne skladovať túto zeleninu? Existuje 5 krokov, ktoré predlžia ich trvanlivosť. 

Zemiaky sú základnou potravinou mnohých kultúr po celom svete. Je to všestranná zelenina, ktorá sa dá použiť do všetkého od polievok, hlavných jedál až po prílohy. Ich pestovanie je lacné, plné živín a možno ich skladovať po dlhú dobu. Väčšina z nás už nemá pivnice na koreňovú zeleninu, ale stále môžeme použiť rovnaké princípy na uskladnenie plodín v zime v našich moderných domácnostiach. Tu je 5 krokov, ako správne skladovať zemiaky.

Ste začiatočníci? Tieto nenáročné plodiny vám prinesú úrodu

Krok 1: Triedenie zemiakov

Keďže niektoré druhy zemiakov vydržia pri skladovaní dlhšie ako iné, triedenie podľa odrôd uľahčí nájdenie tých, ktoré majú kratšiu dobu skladovania a použijeme ich ako prvé. Preto treba dobre poznať odrodu, ktorú vysádzame.

Taktiež sa treba zamerať na zemiaky, ktoré sú preseknuté, obité, s porušenou šupkou alebo inak poškodené. Tie skôr podliehajú hnitiu a môžu tak poškodiť zdravé hľuzy vedľa nich. Pretriedime tiež zelené zemiaky. Tie hneď vyhodíme, pretože sú jedovaté.

Krok 2: Zemiaky necháme vyschnúť

Neumyté zemiaky je pred uskladnením potrebné rozložiť v jednej vrstve do plytkých škatúľ a zakryť tmavou utierkou, aby sa zabránilo prieniku svetla, no zároveň mohol cirkulovať vzduch. Zemiaky je potrebné nechať niekoľko týždňov odležať v miestnosti s teplotou medzi 10 až 15 ˚C.

Krok 3: Vhodné miesto na skladovanie

Zemiaky po vysušení môžeme uložiť do pivnice na koreňovú zeleninu, alebo ak nemáme, do tmavej dobre vetranej miestnosti s teplotou 7 až 10 °C. Relatívna vlhkosť by mala byť okolo 95 %, aby sa zabránilo vysychaniu hľúz.

Krok 4: Zemiaky pred uskladnením zabalme

Zemiaky sa najlepšie skladujú v debničkách alebo kartónových krabiciach s otvormi na vetranie. Jej spodok vystelieme vrstvou pokrčeného alebo postrihaného papiera. Dáme vrstvu zemiakov a na ne znovu rozložíme vrstvu papiera. Pokračujeme vrstvením, kým sa debnička nenaplní. Na vrchu by mala byť vrstva postrihaného papiera. Zemiaky vydržia takto uskladnené 4-9 mesiacov v závislosti od odrody.

Krok 5: Pravidelná kontrola uskladnených zemiakov

Po pár týždňoch by sme si mali nájsť čas a urobiť pravidelnú kontrolu uskladnených zemiakov. Dobre ich prezrieme a tie, čo zacínujú hniť, okamžite odstránime.