Ako je to s užívaním vitamínov, ak užívate antibiotiká? Tieto kombinácie neprospievajú

TA3/bd
24.11.2021 09:00

Keď užívate antibiotiká, pamätajte na skutočnosť, že vaše doplnky výživy sa nemusia dobre a antibiotikami znášať. Antibiotiká a vitamíny nie vždy dobre spolupracujú. Keď začnete užívať antibiotikum, zrejme budete musieť prestať užívať jeden alebo viacero doplnkov alebo zmeniť časy, kedy ich užívate.

Ako je to s užívaním vitamínov, ak užívate antibiotiká? Tieto kombinácie neprospievajú
FreePik

Antibiotiká a vitamíny

Nie všetky antibiotiká a doplnky interagujú rovnakým spôsobom. Ale v závislosti od toho, aký doplnok a aké antibiotiká užívate, určité vitamíny a minerály môžu zmeniť spôsob, akým vaše telo antibiotikum absorbuje. Ak užívate doplnky stravy alebo multivitamíny s minerálmi, povedzte to svojmu lekárovi, keď vám predpíše antibiotiká. Takto vám môže poradiť, či máte pokračovať v užívaní doplnkov aj počas užívania antibiotík.

lieky FreePik

Tetracyklín a doxycyklín

Niektoré vitamíny môžu znížiť schopnosť tetracyklínu liečiť vašu infekciu. Doplnky horčíka, vápnika, zinku a železa interferujú s tetracyklínom, čím je menej účinný, spolu s kyselinou listovou a ďalšími vitamínmi B. Ak počas užívania tetracyklínu pokračujete v užívaní vitamínov B, užite ich v inom čase. Užívanie vitamínu C môže zvýšiť hladiny tetracyklínu vo vašom tele, ako aj znížiť účinky vitamínu C.

lieky FreePIk

Amoxicilín a antibiotiká

Amoxicilín, súčasť penicilínovej triedy antibiotík, sa používa na infekcie uší a dutín. Je členom rodiny penicilínov. Ak užívate amoxicilín alebo augmentín, súčasné užívanie bromelaínu a vitamínu K môže narušiť vstrebávanie antibiotika vo vašom tele. Ak chcete pokračovať v ich užívaní, porozprávajte sa o tom so svojím lekárom.

lieky FreePik

Niektoré pozitívne interakcie

Užívanie určitých vitamínov môže mať aj výhody, ak užívate tetracyklín. Užívanie veľkého množstva niacínamidu, typu vitamínu B3, počas užívania tetracyklínu, môže potlačiť zápal. Vhodné je to aj keď máte dermatitis herpetiformis, zriedkavé, ale závažné autoimunitné chronické kožné ochorenie, ktoré spôsobuje nepríjemné vyrážky. Zdravá strava s množstvom vitamínov a minerálov aj z potravy môže pomôcť pri akomkoľvek užívaní antibiotík. Aj niektoré doplnky výživy, najmä vitamíny C, D a E, môžu pôsobiť ako prírodné antibiotiká.

lieky FreePik

Doplnky, ktoré pomáhajú

Niektoré vitamíny a doplnky je práveže dobré užívať s určitými antibiotikami. Pomôcť môžu napríklad probiotiká. Užívanie antibiotík totiž môže spustiť kvasinkové infekcie a probiotiká pôsobia proti tomuto účinku. Ďalším je vitamín K. Vedľajším účinkom antibiotík býva aj nadmerné krvácanie. Vtedy je prospešné užívať kyselinu listovú, pretože antibiotikum môže znížiť schopnosť tela absorbovať vitamíny B. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok