Cvičenie s cystami na vaječníkoch sa odporúča iba v týchto prípadoch

TA3/bd
23.11.2021 18:00

Ovariálne cysty bežne postihujú ženy počas ich reprodukčného veku. Zatiaľ čo väčšina z nich je malá a zostáva nepovšimnutá, iné môžu spôsobiť celý rad symptómov, od mierneho nepohodlia až po silnú bolesť.

Cvičenie s cystami na vaječníkoch sa odporúča iba v týchto prípadoch
FreePik

Ak máte bolestivé cysty na vaječníkoch, cvičenie alebo namáhavá fyzická aktivita je náročná a nebudete ju môcť vykonávať. Cvičenie má však mnoho zdravotných výhod vrátane zvládania abnormálnych hladín hormónov, ktoré sa vyskytujú pri syndróme polycystických ovárií, čo je stav, ktorý je charakterizovaný prítomnosťou mnohých malých cýst na vaječníkoch.

cysty FreePik

Zničené vaječníky

Ovariálne cysty môžu byť nezhubné alebo rakovinové. Obyčajne sú to pľuzgierovité vrecká tekutiny, ktoré sa tvoria vo folikuloch, vakoch naplnených tekutinou, ktoré držia dozrievajúce vajíčka. Väčšina týchto cýst je príliš malá na to, aby spôsobila príznaky a zmizne bez liečby. Väčšie cysty však môžu viesť k silnej bolesti. Veľké ovariálne cysty môžu niekedy prasknúť alebo zvýšiť riziko skrútenia vaječníka. 

cvicenie FreePik

Hýbte sa iba s malými cystami

Cvičenie je dôležitým spôsobom, ako podporiť zdravie a udržať si požadovanú telesnú hmotnosť. Ak máte malé a nebolestivé cysty na vaječníkoch, cvičenie je povolené. Cvičenie je dokonca základným kameňom terapie pri ich zvládaní. Fyzická aktivita znižuje veľkosť cýst u žien so syndrómom polycystických ovárií. V prípade bolestivých cýst však môže byť potrebné obmedziť cvičenie, ak to zvyšuje nepohodlie.

cysty FreePik

Riziká cvičenia

Či obmedziť cvičenie alebo nie, musí byť založené na vašich príznakoch a mali by ste sa riadiť radami svojho lekára. Hoci ide o bežný stav počas plodného veku, cysty na vaječníkoch sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku. Ak máte bolestivé cysty, počúvajte svoje telo a prestaňte s cvičením, ak vám spôsobuje nepohodlie. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak máte náhlu, silnú a ostrú bolesť, ktorá môže byť sprevádzaná nevoľnosťou, vracaním alebo stratou vaginálnej krvi.

Témy: cysta
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok