Bolestivému usadzovaniu vápnika v tele zabránite jeho zvýšeným príjmom v strave

TA3/bd
23.11.2021 09:00

Nahromadenie vápnika nie je nič nezvyčajné a môže sa vyskytnúť na rôznych miestach v tele, vrátane mäkkých tkanív, šliach a kĺbov. Hromadenie vápnika vo všeobecnosti nie je spojené s príjmom vápnika v strave. Aj preto je nepravdepodobné, že vám lekár napr. odporučí obmedziť príjem vápnika, aby ste zabránili jeho ukladaniu.

Bolestivému usadzovaniu vápnika v tele zabránite jeho zvýšeným príjmom v strave
FreePik

Bežné príčiny nahromadenia vápnika 

Patria sem zranenia, zápaly alebo iný typ fyzického stresu. Jedným z potenciálnych spôsobov, ako znížiť riziko kalcifikácie kĺbov, je zabezpečiť, aby ste to nepreháňali počas športu alebo tréningu a urobili všetko preto, aby ste sa vyhli zraneniam z nadmerného používania. Synoviálna tekutina je viskózna látka, ktorá pomáha mazať určité kĺby vo vašom tele. Spolu s chrupavkou, ktorá lemuje vaše kĺby, obsahujú vápnik a ten môže kryštalizovať na úlomky. Tieto črepy môžu erodovať povrchy vašich kĺbov a spustiť rozpad chrupavky.

Kryštalizácia

Choroba ukladania pyrofosfátu vápenatého je typ kĺbovej kalcifikácie spojenej s kryštálmi dihydrátu pyrofosfátu vápenatého v kĺboch. Tieto kryštály môžu spôsobiť opuchnuté, na dotyk teplé kĺby, ktoré sú mimoriadne bolestivé. Bežne postihuje kolená, ale možno to vidieť aj na zápästiach a lakťoch. Na chorobu neexistuje žiadny liek, môžete užíva akurát lieky proti bolesti alebo nesteroidné protizápalové lieky na predpis.

klby FreePik

Hrudky vo svale

Ďalším stavom spojeným s hromadením vápnika je tvorba skutočného kostného materiálu vo vnútri svalového tkaniva, zvyčajne je vyvolaný zranením. Môže spôsobiť hrčku vo vnútri svalu, ktorá je po stlačení bolestivá. Vo väčšine prípadov sa stav vyrieši sám, hoci to trvá aj niekoľko mesiacov. Ak nezmizne, rieši sa to operáciou jej odstránením.

Vápnik v prsníku

Nahromadenie vápnika sa môže vyskytnúť na rôznych miestach v tele, vrátane mäkkých tkanív. 50 percent žien nad 50 rokov hlási nahromadenie vápnika v prsnom tkanive, rovnako ako 10 percent mladších žien. Kalcifikácie prsníka nespôsobujú žiadne príznaky a väčšina ľudí si ich uvedomí, až keď sa objavia ako biele škvrny alebo bodky na mamografe. Väčšina kalcifikácií je benígna. Niektoré kalcifikácie prsníka však naznačujú veľmi skorý typ rakoviny prsníka — duktálny karcinóm in situ, neskôr sa môže vyvinúť na invazívnu rakovinu prsníka.

klby FreePik

Hromadenie v šľachách

Ďalšou formou nahromadenia vápnika je vápenatá tendonitída. Stáva sa to vtedy, keď sa vápnik hromadí vo vašich šľachách, čo je opäť spôsobené zranením alebo nadmerným používaním určitých šliach, ako sú ramená u tenistov.  V mnohých prípadoch kalcifikovaná tendonitída časom vymizne. Ak sa tak nestane, možnosti liečby zahŕňajú lieky proti bolesti, fyzikálnu terapiu, terapiu rázovými vlnami na odbúranie nahromadeného vápnika, laváž na „vyplavenie“ usadenín a v extrémne závažných prípadoch chirurgický zákrok.

klby FreePik

Ako zabrániť usadzovaniu vápnika

Pri ateroskleróze, čo je stav, keď sa plak hromadí vo vnútri tepien, je tvorený z tuku, cholesterolu a vápnika. Po 10-ročnom období štúdii odborníci zistili, že ľudia, ktorí užívali doplnky vápnika, mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku kalcifikácie koronárnej artérie, zatiaľ čo ľudia, ktorí mali stravu bohatú na vápnik (z konzumácie potravín obsahujúcich vápnik, nie doplnkov výživy), mali v skutočnosti nižšie riziko. Medzi potraviny, ktoré obsahujú veľa vápnika, patria obohatené cereálie, syr, jogurt, mlieko, sójové bôby, kel, špenát, horčica a ryby s kosťou (ako losos a sardinky).

klby FreePik

Zvýšenie príjmu vápnika v strave môže tiež pomôcť chrániť vás pred nedostatkom vápnika. Ak neprijímate dostatok vápnika zo stravy, vaše telo začne vyplavovať uložený vápnik z kostí. To môže prispieť k zníženiu kostnej hmoty, čo vás vystavuje riziku osteoporózy. Navyše nedostatok vápnika je spojený s vysokým krvným tlakom.

Odporúčaný príjem vápnika

Vápnik hrá v organizme množstvo dôležitých úloh. Okrem toho, že posilňuje kosti a zuby, je potrebný pre také veci, ako je funkcia svalov, nervový prenos a vylučovanie hormónov. 

  • 260 miligramov denne pre deti do 12 mesiacov
  • 1 300 miligramov denne pre dospievajúcich vo veku 14 až 18 rokov
  • 1 000 miligramov denne pre dospelých vo veku 19 až 70 rokov
  • 1 300 miligramov denne pre tehotné a dojčiace

Témy: liek dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok