Žitňanská: V pravici prebieha skôr súboj ako súťaž

SITA
17.11.2012 15:32

Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská dnes na Ústrednej rade SDKÚ-DS kritizovala pomery v pravici. Podľa nej prebieha skôr súboj ako súťaž o pozíciu lídra i lepšie postavenie v budúcom roku.

Žitňanská: V pravici prebieha skôr súboj ako súťaž
TASR

„V pravici u niektorých je chladný politický kalkul hovoriť ľuďom, čo chcú počuť. U iných náznaky jemnej hystérie po momentálnych preferenciách. Hrá sa o východiskovú pozíciu v roku 2013. Pozíciu strán, politikov, pretože potom sa budú sypať voľby,“ povedala.

Podľa Žitňanskej nie je pravicový líder, ale je veľa predsedov, budúcich predsedov, platformistov, ale líder dnes nie je. „A to je príležitosť. Je to súťaž, ktorá pripomína skôr súboj strán, vo vnútri strán, politikov, presluhujúcich, starších, mladších, mladších medzi sebou. Divák, náš volič, musí byť z nekonečných hier unavený,“ vyhlásila. Podľa nej je asi tento proces nezastaviteľný apelom na zdravý rozum.

Žitňanskej záleží, aby SDKÚ-DS oslavovala nielen dvanáste narodeniny, ktoré si pripomína dnes, ale aj 15, 20 a aj 30 narodeniny. Kritizovala, že v Európe sa diskutuje o usporiadaní EÚ v budúcnosti, ale u nás chýba spoločenská a politická diskusia, ale aj v SDKÚ-DS na túto tému. „Ak sa nestane trvalou súčasťou našej diskusie, tak hrozí, že keď príde čas robiť rozhodnutia, nebudeme pripravení. Populizmus, ktorý hovorí jednoduchým jazykom potom môže mať navrch,“ zdôraznila.

Vláda síce podľa Žitňanskej konsoliduje verejné financie, ale myslí len na prežitie tento a budúci rok, ale aby Slovensko vyviedla z krízy posilnené buď nevie, alebo jej chýba odvaha. Smer podľa nej veľmi dobre rozumie tomu, čo je moc. Pracuje s ňou tak, aby ju mala všade. „Koncentrácia moci v rukách jednej strany je pre demokraciu nebezpečná,“

Europoslanec Eduard Kukan upozornil, že dnes je situácia ťažká. „Je po voľbách, kde sme nedopadli dobre, pravica je rozhádaná. Nevyzerá, že by sme videli svetlo na konci tunela, neviem, ani kde ten tunel je. Netreba jojkať, treba pracovať,“ povedal s tým, že SDKÚ vždy sa dokázala zomknúť a vyšla z ťažkých časov silnejšia.

Počas dvanástich rokov podľa Kukana médiá nemali nikdy priaznivý vzťah k SDKÚ a bolo by a naivné domnievať sa, že to zmenia. „Buďme si toho vedomí, ale nenechajme sa príliš nimi vyrušovať. Treba reagovať pokojne,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok