Chystáte sa na tretiu dávku? Na booster môžete i bez registrácie, na toto však nezabudnite

TA3/hm
23.11.2021 06:00

Záujem o očkovanie proti covidu rastie. V piatok 19. novembra dostalo prvú dávku vakcíny až 7310 ľudí, čo je najviac za posledné štyri mesiace. Dopyt je aj po posilňujúcej booster dávke. Ak sa ňou chystáte zaočkovať, pozrite, ako postupovať.

Chystáte sa na tretiu dávku? Na booster môžete i bez registrácie, na toto však nezabudnite
TASR/Ján Krošlák

Preočkovanie treťou dávkou proticovidovej vakcíny zvyšuje ochranu proti ťažkému priebehu ochorenia Covid-19, ale aj pred šírením vírusu. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, podľa štúdie zverejnenej v časopise New England Journal of Medicine, je ochrana pred ťažkým priebehom covidu po preočkovaní až 20-násobne vyššia. Na Slovensku spustili registráciu na tretiu dávku ešte na konci októbra, najskôr by ňou chceli zaočkovať rizikové skupiny.

Kto dostane booster?

Booster dávku je možné vpichnúť kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr šesť mesiacov po podaní poslednej dávky, uvádza sa v usmernení ministerstva. Aktuálne je sprístupnená registrácia na tretiu dávku pre osoby s vekom nad 55 rokov, ktorým poslednú dávku aplikovali pred šiestimi mesiacmi, a tiež pre osoby so zníženou imunitou.

Imunokompromitovaní pacienti môžu dostať booster najskôr po štyroch týždňoch od druhej dávky. Na podanie tretej dávky sa však v tomto prípade vyžaduje odporúčanie lekára. "Všetci ostatní  môžu tretiu dávku očkovacej látky dostať najskôr 6 mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny," uvádza sa na webe korona.gov.sk. Ľuďom so zníženou imunitou sa odporúča tretia dávka aj vtedy, ak prekonali covid. "Naopak, pre všetkých ostatných - plne očkovaných ľudí, sa podanie tretej dávky neodporúča vzhľadom na to, že prekonanie ochorenia COVID-19 u nich pôsobí ako tretia, posilňujúca (booster) dávka. Ak však takýto človek podanie tretej dávky požaduje, bude mu to umožnené," vysvetľujú. 

O možnosti zaočkovania treťou dávkou infomujú cez pozývaciu sms správu s prideleným PIN kódom. Môže sa tiež stať, že vám sms nepríde, no aj tak sa môžete registrovať. PIN kód nájdete v staršom e-maile od Národneho centra zdravotníckych informácií, kde vám potvrdili termín prvej alebo druhej dávky.

Akými vakcínami očkujú?

Tretia dávka proticovidových vakcín sa na Slovensku podáva vo forme mRNA vakcín, teda nie vektorových. Ako tretiu dávku môžete dostať vakcínu Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo Spikevax od spoločnosti Moderna.

"Očkovaní vakcínou Vaxzevria (predtým AstraZeneca) a vakcínou od spoločnosti PfizerBioNTech dostanú ako tretiu dávku vakcínu Comirnaty od spoločností Pfizer&BioNTech. Očkovaní, ktorým boli aplikované  prvé dve dávky vakcíny Spikevax (predtým Moderna), dostanú  tretiu dávku tej istej očkovacej látky od toho istého výrobcu. Tretiu, resp. druhú dávku pre imunokompromitovaných pacientov (ľudí so zníženou imunitou) očkovaných Sputnikom V a jednodávkovou vakcínou Janssen, bude na tretiu dávku určená vakcína od spoločností Pfizer&BioNTech," uvádza sa na stránke.

1. dávka

2. dávka

3. dávka

AstraZeneca

AstraZeneca

Pfizer/BioNTech

AstraZeneca

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech

Moderna

Moderna

Moderna

Sputnik V

Sputnik V

Pfizer/BioNTech

Johnson&Johnson

Pfizer/BioNTech

Kde vás zaočkujú booster dávkou?

Počas registrácie si už nevyberáte konkrétne vakcinačné miesto. "Vyberáte si kraj (alebo aj viacero krajov) a okresy v nich a systém vám automaticky priradí konkrétny termín s ohľadom na vek a prioritu registrujúceho sa, vrátane typu očkovacej vakcíny," informuje stránka.

Ako postupovať pred treťou dávkou?

Ak máte o booster záujem a máte naň nárok, tak máte dve možnosti. 

Po prvé - ísť do očkovacieho centra po registrácii na vakcinacia.nczisk.sk v pridelenom termíne a mieste. Počas registrácie si vyberáte kraj alebo okresy, nie vakcinačné centrum. Pred vyplnením registračného formulára si pripravte nasledujúce údaje:

1. meno a priezvisko,
2. rodné číslo,
3. názov poisťovne,
4. číslo mobilného telefónu a e-mailovú adresu,
5. adresa bydliska: ulica, popisné číslo, PSČ a obec/mesto.

Po druhé - ísť do očkovacieho centra bez registrácie. V druhom prípade stačí, ak sa vo vakcinačnom centre preukážete platným Digitálnym Covid preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou. V centre potom overia, či máte na booster nárok, a či uplynulo od podania druhej dávky šesť mesiacov. "Ministerstvo zdravotníctva však odporúča každému záujemcovi o podanie tretej dávky registráciu. Tá mu zabezpečí a garantuje termín a podanie vakcíny," informuje ministerstvo. Registrácia totiž predchádza príchodu viacerých neobjednaných naraz, a znižuje sa ňou tiež riziko nákazy. Termíny očkovania bez registrácie zverejňuje každý týždeň na svojej stránke.

Čo si vziať so sebou?

Mám tlačidlový telefón, neumožňuje mi uložiť digitálny Covid pas - čím sa preukážem? Na očkovanie treťou dávkou si tak, ako predtým, prineste len občiansky preukaz, preukaz poistenca, SMS s termínom očkovania (ak ste sa registrovali), a tiež potvrdenie o druhom očkovaní proti covidu (ak nemáte digitálny Covid pas, prineste si papierový dokument) . Okrem toho si už doma môžete vyplniť dokumenty potrebné počas očkovania. Ak si ich nemáte kde vytlačiť, dostupné sú aj priamo vo vakcinačných centrách. Do Digitálneho Covid pasu by sa vám mala tretia dávka pripísať automaticky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok