Kollár je za okamžitý lockdown pre všetkých, nie je jediný. Povinné očkovanie nepodporí

TA3 TASR
22.11.2021 11:21

Hnutie Sme rodina plánuje vetovať snahy o povinné očkovanie. Lockdown naopak okamžite podporí. Podľa predsedu parlamentu a šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára by lockdown mohol začať čím skôr, "hneď zajtra". Trvať by mal 20 dní ako v Rakúsku.

Pomoc nemocniciam

V praxi to znamená, že by vláda nemusela prípadný núdzový stav nechať odobriť poslancom Národnej rady. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovoril na konferencii Vizionári o možnosti, že by vláda prerokovala mimoriadne opatrenia už v utorok. Úrad vlády však mimoriadne rokovanie nateraz poprel.

O lockdowne by mali podľa hnutia rozhodnúť minister hospodárstva a minister zdravotníctva. "Oni musia nájsť rozumný konsenzus, aby to prežilo aj zdravotníctvo, aj priemyselný sektor," povedal Kollár. Zdôraznil, že hnutie je proti rozdeľovaniu spoločnosti na zaočkovaných a nezaočkovaných. "Keď potrebujeme uvoľniť nemocnice, spravme lockdown. Kľudne aj od zajtra, pre všetkých," zhrnul šéf parlamentu. Zároveň by podporil aj zákaz cestovania medzi okresmi. 

Na Vianoce by už mohlo byť všetko opäť otvorené, myslí si Kollár. Líder Sme rodina si predstavuje, že po 20 dňoch, bez ohľadu na výsledky, by sa všetko otvorilo, aby sme "udržali aj ekonomiku a priemysel". Otváranie by sa podľa neho malo riadiť farbou daného okresu v režime podľa platného Covid automatu.

Hlasy za lockdown

Lengvarský taktiež oznámil, že žiada trojtýždňový lockdown pre všetkých. Ak by sa zaviedol čím skôr, Vianoce by podľa neho mohli byť bez prísnych opatrení. Lengvarský spresnil, že by išlo o prvé kolo lockdownu. Ak by to bolo potrebné, pokračoval by ďalším kolom.

Zavedenie celoštátneho lockdownu pripúšťal už cez víkend premiér Eduard Heger. Zdôvodňoval to zhoršujúcou sa situáciou a ochranou nemocníc. Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení uprednostnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že o tvrdom lockdowne možno uvažovať len vtedy, ak dokáže vláda zasiahnutým prevádzkam okamžite poskytnúť pomoc.

Vyjadrenie Borisa Kollára si môžete vypočuť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok