Od pondelka platí nový covid automat. Čo všetko treba vedieť? Prinášame vám prehľad všetkých opatrení

TA3 TASR
22.11.2021 09:14

Na Slovensku sa od pondelka sprísnili opatrenia v súvislosti s ochorením Covid-19. Podľa premiéra Eduarda Hegera vláda zavádza tzv. lockdown pre nezaočkovaných. Opatrenia priniesli nový Covid automat a nadväzujúce vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Veľký prehľad opatrení: Farby niektorých okresov stmavli. Čo platí podľa Covid automatu?
TASR/AP

Sprísnenie opatrení má pomôcť stabilizovať kritickú situáciu v nemocniciach. Ak sa nezlepší, premiér nevylúčil zavedenie tzv. lockdownu pre všetkých. Prinášame vám prehľad platných opatrení v červených, bordových a čiernych okresoch, ktoré sú na Slovensku aktuálne podľa Covid automatu.

Prekonaní majú rovnaké možnosti ako očkovaní

Režim kompletne zaočkovaných osôb sa mení na režim OP (očkovaný/prekonaný). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali Covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, majú rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby.

Vstup do interiéru reštaurácií a iných stravovacích zariadení je v červených a bordových okresoch povolený iba zákazníkom v režime OP. Pre režimy OTP (očkovaný/testovaný/prekonanie ochorenia) a základ (všetky osoby) je v červených a bordových okresoch možný iba okienkový predaj a rozvoz jedál. 

V režime OP sú v týchto okresoch bez obmedzení exteriéry reštaurácií, v interiéri môžu sedieť maximálne štyri osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti. V čiernych okresoch je pre všetkých zákazníkov povolený iba predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Ako je to so svadbami a oslavami?

Svadby, oslavy, večierky či iné podujatia v prevádzkach verejného stravovania nie je možné uskutočniť ani v režime OTP. Týka sa to červených, bordových aj čiernych okresov.

Hotely a podobné ubytovacie služby môžu v červených a bordových okresoch hostí v režime OP ubytovávať aj naďalej bez obmedzenia. V čiernych okresoch je okrem ubytovaní v súvislosti s výkonom práce, dlhodobých a karanténnych ubytovaní pobyt hostí zakázaný.

Vleky, teda nie uzatvorené kabínky, sú otvorené pre osoby v režime OP a OTP vo všetkých farbách Covid semaforu. Kapacitné obmedzenia sa týkajú iba kabínkových lanoviek.

Obmedzené otváracie hodiny 

V bordových a čiernych okresoch musia mať prevádzky a služby, okrem základných prevádzok, obmedzené otváracie či prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h. V prípade červených až čiernych okresov môžu mať takéto prevádzky otvorené len v režime OP. 

V červených, bordových a čiernych okresoch môže byť v prevádzkach iba jeden zákazník na 15 štvorcových metrov plochy a v esenciálnych v obchodoch s potravinami, drogériou či na čerpacích staniciach je povolený jeden zákazník na 25 m2 predajnej plochy. Obmedzenia zasiahnu aj obchodné domy. Tie môžu byť v červených, bordových a čiernych okresoch otvorené iba v režime OP, detskú kútiky musia byť zatvorené.

Ako je to pri vstupe do obchodného domu?

Režim OP pri vstupe do obchodného domu neplatí pre prípady návštevy očkovacieho centra alebo zdravotníckeho zariadenia. Ďalej neplatí pre obchodné domy v červenej až čiernej farbe, ak sú v nich otvorené len prevádzky a služby esenciálneho charakteru.

Firmy a zamestnávatelia môžu kontrolovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali ochorenie Covid-19 alebo či majú negatívny PCR alebo antigénový test. Od pondelka však ešte nemôžu svojim pracovníkom zamedziť vstup na pracovisko, ak sa jedným z dokladov nepreukážu. To umožní až vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorá vyjde v najbližších dňoch.

Ako je to s hromadnými podujatiami?

Hromadné podujatia môžu fungovať aj v režime OP. Povolený bude aj režim OTP prístupný tiež pre testovaných, avšak s výraznými kapacitnými obmedzeniami. V červených okresoch platí pre podujatia v režime OP limit 200 osôb. 

Režim OTP umožňuje účasť najviac šiestich osôb. V bordových okresoch sa môže na podujatí v režime OP zúčastniť najviac 100 osôb, v čiernych do 50 osôb. Musia sa robiť zoznamy účastníkov.

Ako je to s bohoslužbami?

Bohoslužby v červených, bordových a čiernych okresoch v režime základ môžu fungovať len na individuálnu pastoračnú činnosť. V režime OTP môže byť maximálne šesť osôb. V červených okresoch v režime OP je povolených maximálne 200 osôb. V bordových okresoch je v OP režime povolená maximálna účasť 100 osôb. V čiernych okresoch maximálne 50 osôb. Musia sa viesť zoznamy účastníkov.

Obrad sobáša či krstu je možné organizovať vo všetkých farbách okresov. V červenej až čiernej farbe okresu platí pre režimy OTP a základ jednotný limit. Sobáša či krstu sa tak môže zúčastniť maximálne šesť osôb. V prípade režimu OP platí pre červené okresy limit 200, pre bordové 100 a pre čierne 50 ľudí. Na obrad pohrebu počet ľudí limitovaný nie je.

Ako je to s návštevou múzea či galérie?

Múzeá a galérie môžu byť otvorené len v režime OP. V čiernych okresoch možno organizovať len individuálne prehliadky s limitom jeden návštevník na 15 štvorcových metrov. V bordových a červených okresoch možno organizovať, pri garantovaní režimu OP, aj hromadné prehliadky.

Filmové, divadelné či hudobné podujatia možno organizovať výlučne v režime OP. V čiernych okresoch je maximálna kapacita stanovená na 50, v bordových na 100 a v červených okresoch na 200 návštevníkov podujatia. Občerstvenie môže byť prevádzkované len v externých priestoroch za podmienky rozstupu 2 metrov medzi stolmi.

A čo fitnesscentrá?

Fitnescentrá v čiernych okresoch ostanú zatvorené. V bordových a červených okresoch je do nich povolený vstup len v režime OP. V bordovom okrese to je maximálne 20 návštevníkov, prípadne podľa rozlohy fitnescentra taký počet, aby na jedného návštevníka pripadalo 15 štvorcových metrov. 

V červených okresoch môže byť vo fitnescentre maximálne 50 návštevníkov, respektíve je stanovený limit jeden návštevník na 15 m2. Prevádzky musia viesť aj zoznamy zákazníkov.

Nové obmedzenia aj pre taxislužby

Na taxislužby sa tiež vzťahujú nové obmedzenia. V oranžových, červených a bordových okresoch môžu sedieť najviac dve osoby v jednom rade vrátane vodiča. 

V čiernom okrese môžu byť vo vozidle maximálne dvaja klienti, sedieť musia na zadných sedadlách. Od červeného okresu musia taxikári po každom zákazníkovi vydezinfikovať priestory vozidla dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom.

Welness zariadenia a kúpele

Na umelých kúpaliskách, vo wellness zariadeniach či v kúpeľoch je v červených, bordových a čiernych okresoch možný iba režim OP. Obmedzenia platia aj pre akvaparky, wellness, prírodné a liečebné kúpele. 

V červených okresoch môžu fungovať iba v režime OP s maximálne desiatimi návštevníkmi. Na wellness, ktoré sú súčasťou ubytovacích zariadení a poskytujú služby výlučne ubytovaným zákazníkom, sa kapacitné obmedzenia nevzťahujú. Taktiež neplatia pre liečebne na predpis lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok