Kia oficiálne odhalila koncept EV9

TA3/SZ
21.11.2021 11:00

Automobilka Kia oficiálne predstavila koncept SUV EV9, ktorý nám má priblížiť vzhľad a technológie chystaného elektrického SUV. Na trhu by sa mala novinka v sériovej podobe objaviť v roku 2024

Kia oficiálne odhalila koncept EV9
Kia

Prvé fotografie poodhaľujúce podobu EV9 napovedali, že pôjde o veľké SUV s pomerne hranatými tvarmi. Oficiálne odhalenie túto predpoveď potvrdilo, a tak sme svedkami elektrického konceptu SUV-čka budúcnosti s mimoriadne atraktívnymi tvarmi. Predná aj zadná časť auta pôsobí veľmi mohutne a masívne, čo podčiarkujú aj veľké disky kolies a celková dĺžka auta.

Novinka bude postavená na platforme E-GMP, ktorá vznikla v kolaborácii s Hyundaiom. Pôjde o SUV s tromi radami sedadiel pre pasažierov a podľa aktuálne dostupných informácií by malo byť EV9 schopné prejsť 482 kilometrov na jedno nabitie. Konkrétne informácie o pohone a batérii zverejnené neboli, no z použitej platformy sa dá predpokladať, že auto môže byť poháňané jedným alebo dvoma elektromotormi.

EV9 Kia

Za zmienku stojí použitá technológia ultrarýchleho nabíjania, ktorá dokáže nabiť batériu z približne 10% na 80% za zhruba 30 minút. Celková dĺžka auta je slušných 4,93 metra, čo potvrdzuje jeho mohutnosť. Za zmienku stojí aj použitie solárneho panelu v prednej kapote, ktorý má byť nápomocný v situáciách, keď nemáte možnosť využiť klasickú nabíjaciu stanicu. Koncepčné auto dostalo taktiež aj kamery nahrádzajúce spätné zrkadlá. Uvidíme však, či sa ich automobilka rozhodne osadiť aj v sériovom aute.

Vnútro auta je zaujímavé svojou veľkou panoramatickou strechou, zaujímavým tvarom volantu, ktorý pripomína akúsi obruč a obrovským 27 palcovým displejom. Najväčšou vychytávkou je režim Pause Mode, ktorý premení druhý rad sedadiel na stolík a prvý rad s posledným radom otočí oproti sebe, čo pôsobí doslova ako obývačka na kolesách. Režim Enjoy otočí zasa všetky rady sedadiel v protismere jazdy, aby si posádka mohla užiť výhľad na okolité prostredie cez otvorené dvere batožinového priestoru. Do akej miery a či vôbec sa tieto zaujímavé vychytávky dostanú aj do sériovej podoby nového SUV nateraz známe nie je. Dúfajme, že rok 2024 nám tieto informácie prinesie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok