Česi si pripomenuli november a vyšli do ulíc

TA3
17.11.2012 08:49

Česi si pripomínajú výročie udalostí spojených so 17. novembrom. Predpoludnie bude patriť spomienkovým akciám na nacistický a komunistický zásah proti študentom. Popoludní by ich mali vystriedať protesty proti vláde. Najväčší protest v Prahe zorganizovali odbory za účasti zástupcov sociálnych demokratov a komunistov. Podobný protest sa má uskutočniť aj v Ostrave.

Česi si pripomenuli november a vyšli do ulíc
CTK

Česká republika si dnes pripomína výročie novembrových udalostí. Pri pamätníku na pražskej Národnej triede sa zišli vrcholní predstavitelia krajiny vrátane prezidenta Václava Klausa.

Proti vláde demonštrovalo niekoľko tisíc ľudí

V centre českej metropoly sa v sobotu zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestovali proti súčasnej vláde na čele s premiérom Petrom Nečasom. Akciu s názvom Demokracia vyzerá inak zorganizovali odborové zväzy a občianske združenia zoskupené v hnutí STOP vláde. Svoj protest načasovali na deň, keď si Česi pripomínajú výročie pádu komunistického režimu zo 17. novembra 1989.

Do protestu na pražskom Václavskom námestí sa podľa odhadov tlačovej agentúry Mediafax zapojilo asi 5-tisíc ľudí, reportér denníka Mladá Fronta DNES ich napočítal asi trikrát toľko. Na demonštráciu sa prišiel pozrieť aj bývalý český premiér Jiří Paroubek a kandidát socialistov na post prezidenta Jiří Dienstbier. Protest na niektorých miestach sprevádzali zrážky medzi demonštrantami a políciou a vyžiadal si niekoľko zatknutých.

Protesty proti Nečasovej vláde boli aj mimo Prahy

Hneď dve demonštrácie zažilo v deň výročia Nežnej revolúcie  Brno. Usporiadateľmi jednej boli priaznivci Hnutia za priamu demokraciu, druhú za účasti mladých mužov s vyholenými hlavami zorganizovala Robotnícka mládež.  Asi 500 demonštrantov sa dnes zišlo aj v centre Českých Budějovíc, aby protestovali proti rastúcemu vplyvu komunistov v spoločnosti.

Demonštrácia proti Nečasovej vláde sa dnes podvečer konala aj v centre Ostravy. Vzhľadom na nízku účasť jeden z jej usporiadateľov pripustil, že "na nejaký čas to bude pravdepodobne posledný protest". "Nie je možné ľudí stále ťahať na námestia. Musíme na politikov tlačiť aj inak," uviedol pre novinky.cz Karel Fiedler.
V Trutnove sa pri príležitosti 23. výročia Novembra konala séria kultúrnych podujatí.

Česi spomínajú na študentov, ktorých v roku 1939 zabili nacisti

Oslavy 17. novembra sú však spojené aj so spomienkovými udalosťami pri príležitosti udalostí prebiehajúcich od 28. októbra do 17. novembra 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava okupovaného nemeckými nacistami.

V uliciach Prahy vtedy v rámci osláv vzniku Československa vypukli protinacistické demonštrácie, ktorých obeťou sa stal študent Jan Opletal. Nacistický vodca Adolf Hitler dal následne uzavrieť české vysoké školy, nechal popraviť deväť študentských aktivistov a viac ako 1000 ďalších ich deportovali do koncentračných táborov. Tragédiu si na celom svete pripomínajú v rámci Dňa študentstva.

Udalosti z roku 1939 si pripomenuli aj najvyšší českí ústavní činitelia vrátane prezidenta Václava Klausa. "Takzvaná politická korektnosť a uspokojovanie sa s verbálnymi ľahko vysloviteľnými ospravedlneniami vedie k vzniku spoločnosti gest, nie však k spoločnosti autentických postojov," varovala hlava ČR. "Tlieskame gestám a slovám, nie však činom a zásadovému konzistentnému správaniu."

Oficiálne pietne akcie spojené s udalosťami z roku 1939 vystriedajú v priebehu dňa aj oslavy pádu komunizmu 17. novembra 1989. V niektorých českých mestách sú pri tejto príležitosti naplánované aj protivládne demonštrácie.

Praha si pripomína novembrové udalosti československým večierkom aj protestmi

Česká republika si dnes na mnohých miestach pripomenie dve výročia novembrových udalostí. Rok 1939, keď nacisti pozatýkali českých študentov a zatvorili vysoké školy, a rok 1989, keď ľudia povstali proti komunistickej totalite vo vtedajšom Československu, avizuje agentúra Mediafax.

Výročie 17. novembra je vnímané predovšetkým ako dátum začiatku konca komunistickej vlády v Československu. Napriek tomu medzi nemenej dôležité patria aj tragické udalosti, ku ktorým došlo o 50 rokov skôr, od 28. októbra do 17. novembra 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava, a ktoré sa stali základom pre vyhlásenie Medzinárodného dňa študentstva.

Na 73 rokov staré udalosti a obete nacistickej perzekúcie si v rámci pietnej akcie zaspomína pri pražských internátoch Josefa Hlávku napríklad prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas. Čisto "armádna" pietna akcia k 17. novembru 1939 je naplánovaná na 17.00 h v ruzynských kasárňach. Spomienky sa zúčastnia aj vojenskí veteráni.

Pietne akcie najvyšších českých predstaviteľov sa uskutočnia tiež v rámci osláv Dňa boja za slobodu a demokraciu. K 23. výročiu novembrových udalostí je naplánovaná omša v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, ktorú bude celebrovať arcibiskup kardinál Dominik Duka. Kytice položia tradične pri pamätníku na pražskej Národnej triede z politikov napríklad prezident Klaus či pražský primátor Bohuslav Svoboda.
Výročie 17. novembra si však - podobne ako v minulosti - nenechá ujsť ani celý rad občianskych združení a iniciatív. Česká metropola zažije hneď niekoľko demonštrácií vrátane protestu odborov proti vláde Petra Nečasa na Václavskom námestí. Popoludní vyjde do ulíc aj satirický sprievod masiek.

Na najznámejšiu udalosť posledných desaťročí si zaspomína i pražský klub Rock Café prostredníctvom československého večierka so slovenským názvom "Sedemnásty november". V rámci neho vystúpia napríklad Karel Schwarzenberg či Iveta Radičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok