Izraelský nálet zacielil na sídlo Hamasu, Obama s Netanjahuom o zmiernení napätia

TA3, TASR
17.11.2012 08:55

Izraelsko-palestínsky konflikt naberá na obrátkach. Izraelské letectvo pokračuje v náletoch na ciele v pásme Gazy, terčom útoku sa stalo aj sídlo vlády palestínskeho hnutia Hamas. Radikáli odpovedajú raketovými útokmi, namierenými aj na Tel Aviv a Jeruzalem.

Turecko: Izraelské útoky sú súčasťou predvolebnej kampane

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok označil izraelskú ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy za súčasť predvolebnej kampane pred januárovými parlamentnými voľbami v židovskom štáte. Líder prevažne moslimskej krajiny skonštatoval, že rovnako ako počas pozemnej ofenzívy na prelome rokov 2008-2009 sa Izrael nachádza niekoľko týždňov pred dôležitým hlasovaním a vláda sa snaží urobiť dojem na voličov v záujme znovuzvolenia aktuálneho premiéra Benjamina Netanjahua.

"Súčasné vedenie krajiny si zase raz vyberá cestu útoku na nevinných ľudí v Gaze pre vymyslené dôvody. Dúfam, že dáme bodku za ich agresívnym prístupom, či už cez rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN alebo cez vyhlásenie svetových mocností," povedal Erdogan, ktorý chce vo veci súčasného ozbrojeného konfliktu medzi palestínskym hnutím Hamás a izraelskou armádou hovoriť s americkým prezidentom Barackom Obamom a taktiež chce o ďalšom postupe debatovať s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Štvrtý deň cezhraničných náletov

Izrael dnes zavčasu ráno bombardoval kancelárie vodcu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Gaze. Začal sa tak už štvrtý deň cezhraničných náletov v tomto regióne - zatiaľ bez náznaku možného ukončenia, píše agentúra DPA. Bezprostredne neboli potvrdené obete na životoch.

Nálet bol jedným zo série útokov letectva židovského štátu na ciele v pásme Gazy v rámci operácie Pilier obrany. Militanti v Gaze však aj naďalej pokračujú v odpaľovaní rakiet na mestá a dediny ležiace v južnom Izraeli. Počas uplynulých troch dní Izrael neúnavne bombardoval podozrivé palestínske ciele, zatiaľ čo Hamas vystrelil na Izrael vyše 450 rakiet.

Obama v telefonátoch s Netanjahuom a Mursím hovoril o situácii v pásme Gazy

Americký prezident Barack Obama hovoril v samostatných telefonických rozhovoroch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a egyptským prezidentom Muhammadom Mursím o napätej situácii medzi Izraelom a hnutím Hamas, ako aj o možnej pozemnej invázii izraelskej armády do pásma Gazy. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, vládnucemu v pásme Gazy, sa podarilo v piatok prvýkrát zasiahnuť raketou do bezprostrednej blízkosti Jeruzalema. Pri hraniciach pásma Gazy sa zase sústredili izraelské tanky a vojaci a vláda schválila povolanie 75.000 rezervistov, čo nasvedčuje možnej pozemnej invázii do palestínskej enklávy po vyše 48 hodinách izraelských vzdušných útokov.

Z komuniké, ktoré dnes zverejnil Biely dom, vyplýva, že izraelský premiér Netanjahu telefonujúci americkému prezidentovi ozrejmoval situáciu a vysvetľoval postoj židovského štátu. Poďakoval Obamovi a americkému ľudu za investíciu do izraelského protiraketového štítu, tzv. Železnej kupoly, čím podľa neho pomohli zachrániť množstvo životov Izraelčanov. Americký prezident podľa vyhlásenia opätovne potvrdil podporu Washingtonu pre právo Izraela brániť sa. Bez uvedenia ďalších podrobností hovorí komuniké o diskusii lídrov o možnostiach ďalšieho postupu pri riešení konfliktu.

Obama zatelefonoval egyptskému prezidentovi Mursímu. Vyzdvihol úsilie Egypta zmierniť napätie v regióne, uvádza vo vyhlásení Biely dom. Obama vyjadril nádej, že úsilie Egypta bude úspešné. Americký prezident podľa vyhlásenia vyjadril ľútosť nad stratami palestínskych civilistov a podčiarkol nevyhnutnosť vyriešenia konfliktu čo najskôr. Obnovené izraelsko-palestínske boje si vyžiadali životy 27 Palestínčanov a troch Izraelčanov.

izrael palestina konflikt.jpg

Izrael rozmiestnil pri Tel Avive 5. batériu systému protiraketovej obrany

Izrael dnes uviedol do prevádzky piatu batériu systému protiraketovej obrany Iron dome (Železná kupola), ktorú rozmiestnil v oblasti Tel Avivu na ochranu mesta pred palestínskymi raketami. Za uplynulých 48 hodín vystrelili islamskí militanti z pásme Gazy na Tel Aviv tri raketové strely. Nikoho nezranili a nespôsobili žiadne škody, ale samotný fakt, že sa obchodná metropola Izraela dostala do palebnej línie vyvolal obavy mnohých Izraelčanov.

Piata batéria Železnej kupoly mala byť podľa plánu uvedená do prevádzky až začiatkom budúceho roka.
Zvyšné štyri batérie sú rozmiestnené na juhu Izraela, pri hraniciach s pásmom Gazy. Hovorca armády, ktorého citovala agentúra Reuters, povedal, že od stredy, kedy sa začala izraelská ofenzíva proti militantom v pásme Gazy, zachytila Železná kupola najmenej 222 prichádzajúcich rakiet - čo je úspešnosť 90 percent. Systém protiraketovej obrany vystrelí raketu iba keď vyráta, že by prichádzajúca raketa mohla zasiahnuť obývanú oblasť.

Výrobca systému, spoločnosť Rafael Advanced Defence Systems, uviedla, že poskytuje ochranu pred nepriateľskými raketami v dosahu od päť do 70 kilometrov a tiež pred delostreleckými granátmi.
Železná kupola bola prvýkrát využitá v apríli 2011, a to v oblasti juhoizraelského mesta Beeršeba, kedy zostrelil prvé rakety prichádzajúce z Gazy.

Systém je umiestnený na automobiloch a preto je ľahko premiestniteľný a Izrael uvádza, že potrebuje 13 batérií na spoľahlivú ochranu celej krajiny. Okrem Železnej kupoly využíva Izrael na svoju ochranu aj balistický protiraketový štít Arrow (Šíp) vlastnej výroby.

Izrael Gaza vojak.jpg
Palestina po utoku Izrael Gaza.jpg
izrael pasmo gazy palestina.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok