Filmárku Piussi prišlo na námestie podporiť vyše sto ľudí

TASR
16.11.2012 21:22

Vyše sto ľudí prišlo pred budovu ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR podporiť dokumentaristku Zuzanu Piussi. Tá čelí problémom kvôli svojmu filmu o pomeroch v justícii. V predvečer výročia 17. novembra stáli ľudia na Župnom námestí aj s transparentmi a sviečkami.

Filmárku Piussi prišlo na námestie podporiť vyše sto ľudí
SITA

"Žiadame zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočný právny štát" alebo "Stop korupcii." Aj takéto odkazy ľudia napísali na svoje transparenty, ktoré pred budovu ministerstva priniesli. Filmárku Piussi niektorí symbolicky podporili aj sviečkami, ktoré po proteste položili pred budovu ministerstva. Spolu s nimi Piussi prišla podporiť aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play, herec Richard Stanke, vysokoškolský pedagóg a aktivista Eduard Chmelár a odkaz filmárke poslala aj predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Tamara Valková.

Filmárka Piussi podotkla, že o justícii by ale nemala hovoriť ona, ale sudcovia. "Neviem, kde je elita, možno pod nejakými ťažkými duchnami a tam sú rozhádaní, ale mali by sa asi všetci spojiť, hovoriť o justícii a dať priestor ľuďom, ktorí sa do toho vyznajú. Aby neboli ľudia zastrašovaní, lebo to je aj o iných novinároch," dodala.

"Ak vidíme, že niekto je trestne stíhaný za slobodu prejavu, za poukázanie na mimoriadne závažné veci, ktoré sa dejú okolo nás, tak sa môžeme k nemu pridať a môžeme len dúfať, že to môže mať pre Zuzku ochranný účinok," povzbudila dav Zuzana Wienk. V ňom mala zastúpenie aj Asociácia nezávislých producentov.

Mário Homolka zdôraznil, že ak novinári alebo umelci používajú inštitút skrytej alebo nevedomej kamery v súvislosti s konaním verejne činnej osoby, je to legálne. "Zuzana použila postup, ktorý je v celospoločenskom záujme."

Richard Stanke, ktorý na proteste hovoril za vyše 60 umelcov, zase vyhlásil, že stav slovenského súdnictva je mimoriadne kritický. "Predstavitelia súdnictva spochybňujú dôveryhodnosť justície v očiach občanov. Preto považujeme za dôležité, aby existovali nezávislí tvorcovia, ktorí dokážu prinášať pravdivé, kritické a necenzurované informácie verejnosti," uviedol. K nemu sa pridal aj Chmelár. Zdôraznil, že bez správneho fungovania súdov nefunguje nič. Zhromaždenie prebiehalo pokojne, asi po pol hodine ho filmárka rozpustila.


V prípade filmu Nemoc tretej moci, v ktorom vedie Piussi rozhovor o zosnulej sudkyni Marte Laukovej, pravdepodobne zachytený skrytou kamerou, zatiaľ nikoho neobvinili. Proti vedeniu trestného stíhania vo veci sa však už postavilo viacero organizácií a osobností. Za neopodstatnené považuje trestné stíhania napríklad organizácia VIA IURIS, ďalších 60 umelcov podporilo filmárku svojím podpisom a sieť environmentálnych mimovládnych organizácií EKOFÓRUM vyzvala vládu SR, aby legálnymi krokmi zastavila zastrašovanie Piussi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok