Uvoľnia za tri týždne prísny Covid automat? Matematik Kollár očakáva úplne iný scenár

TA3
19.11.2021 16:28

Vláda schválila prísnejší Covid automat, ktorý by mal podľa premiéra Eduarda Hegera pomôcť preťaženým nemocniciam. Platiť má dočasne, hovorí sa o troch týždňoch. Podľa matematika Richarda Kollára sa len ťažko dá predpokladať také zlepšenie situácie, akým vláda podmieňuje uvoľňovanie. Práve naopak.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

V statuse Kollár komentoval nový Covid automat, ktorý vo štvrtok predstavil premiér spolu s ministrami Vladimírom Lengvarským, Romanom Mikulcom a Jaroslavom Naďom. "Som z neho zmätený," píše. "O tri týždne možno len veľmi ťažko predpokladať také zlepšenie situácie, špecificky v nemocniciach, ktoré by umožnilo nejaké radikálnejšie uvoľňovanie opatrení," vyjadril sa matematik. 

Myslí si, že hospitalizácie sa aj pri "extrémne optimistických scenároch" nedostanú pod úroveň, na ktorej sú dnes. Podľa Kollára je možné, že incidencia šírenia koronavírusu sa zastaví či začne klesať, "ale to ešte stále neumožní okamžite uvoľňovať". Uvoľňovanie vidí Kollár realisticky skôr cez Vianoce.

"Oveľa viac ma ale trápi veta, ktorá je napísaná v novoschválenom Covid automate. Hovorí, že po dosiahnutí 3200 hospitalizácií sa COVID automat ruší a nastupuje niečo úplne iné," upozorňuje s tým, že 3200 lôžok by mali nemocnice pri vyšších kapacitách obsadené už dnes. Kollár očakáva, že týchto 3200 lôžok budú musieť nemocnice nájsť už budúci týždeň. Nový Covid automat teda podľa Kollára nebude platiť tri týždne a dlhšie, ale možno len do najbližšieho utorka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok