Nové nariadenia hygienikov. Ako to bude s návštevou múzea, galérie alebo filmových a divadelných podujatí?

TA3 TASR
19.11.2021 10:46

Múzeá a galérie budú môcť byť od pondelka 22. novembra otvorené len v režime OP (očkovaní alebo po prekonaní ochorenia). Podobne ako múzeá a galérie, i filmové, divadelné či hudobné podujatia bude možné od pondelka 22. novembra organizovať výlučne v režime OP (očkovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19).

muzeum galeria (TASR)
TASR

Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorá pre červené, bordové a čierne okresy (prvý až tretí stupeň ohrozenia) umožňuje prevádzku len v režime OP. V súčasnosti sú v stupni ohrozenia všetky okresy na Slovensku.

V čiernych okresoch možnosť len individuálnej prehliadky

Nariadenie hygienikov ďalej predpisuje, že v čiernych okresoch (najvyšší stupeň ohrozenia) možno organizovať len individuálne prehliadky s limitom jeden návštevník na 15 štvorcových metrov (m2). V bordových a červených okresoch možno organizovať, pri garantovaní režimu OP, aj hromadné prehliadky.

Ak sa epidemiologická situácia zlepší a okres prejde do stupňa ostražitosti (oranžová farba), vyhláška určuje, že múzeá a galérie v takomto okrese môžu organizovať individuálne i hromadné prehliadky bez obmedzení, ak je zabezpečený vstup v režime OP alebo OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/testovaní). 

V prípade povolenia vstupu všetkým osobám v režime základ je možné v múzeách a galériách v oranžových okresoch umožniť iba individuálne prehliadky s limitom 15 m2 na jedného návštevníka.

V zelených okresoch je vstup do múzea bez obmedzení

Ak sa okresy dostanú do stupňa monitoring (zelená farba), prehliadky sa môžu v múzeách a galériách organizovať bez obmedzení.

Nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky reflektujú na štvrtkové rozhodnutia vlády o sprísnení protipandemických opatrení. Obmedzenia, ktoré majú znížiť mobilitu a zastaviť nárast chorých na Covid-19 a stabilizovať situáciu v nemocniciach, sa týkajú najmä nezaočkovaných, v prípade hromadných podujatí sa však dotknú aj zaočkovaných osôb.

Filmové, divadelné či hudobné podujatia len v režime OP

(Očkovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19). Organizátori budú musieť tiež dodržať stanovené kapacitné limity návštevníkov. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

V čiernych okresoch je maximálna kapacita stanovená na 50, v bordových na 100 a v červených okresoch na 200 návštevníkov podujatia. Občerstvenie môže byť prevádzkované len v externých priestoroch za podmienky rozstupu 2 metrov medzi stolmi.

V prípade zlepšenia epidemiologickej situácie, prechodu okresu do stupňa Ostražitosť alebo Monitoring a zároveň zachovania vstupu návštevníkov v režime OP, bude možné organizovať podujatia bez kapacitných obmedzení. Pri podujatiach, ktoré sa budú v oranžových a zelených okresoch konať v režime základ alebo OTP (očkovaní/po prekonaní ochorenia/ testovaní), budú platiť kapacitné obmedzenia.

Prekryté horné dýchacie cesty a zoznam návštevníkov

Návštevníci podujatia musia mať počas predstavenie prekryté horné dýchacie cesty, organizátor je povinný evidovať zoznam i kontakty návštevníkov, zabezpečovať platný hygienický štandard a zvýšenú dezinfekciu priestorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok