Lockdown pre nezaočkovaných. Nový Covid automat bude dočasný a prinesie výrazné sprísnenie

TA3 TASR
18.11.2021 14:04

Vláda schválila zmenu Covid automatu. Ako oznámil premiér Eduard Heger, úprava má byť dočasná a jej cieľom je stabilizácia kritickej situácie v nemocniciach. Ide o medzikrok, ktorý iniciovalo Konzílium odborníkov. "Je to lockdown pre nezaočkovaných," priznal premiér.

Sprísnenie má byť dočasné

Podľa Hegera nový Covid automat prinesie najmä výrazné sprísnenie režimu pre nezaočkovaných, ale v určitých oblastiach sa dotkne aj ľudí s kompletným očkovaním. Po troch týždňoch by sa mal režim pre zaočkovaných opäť uvoľniť, vysvetlil Heger. 

Dočasné sprísnenie má pomôcť nemocniciam, ktoré sú v kritickej fáze a čelia obrovskému náporu. Premiér upozornil, že na Slovensku hrozí, že nemocnice nebudú môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť, pričom sú ohrození sú aj zaočkovaní pacienti. "Zavádzame covid automat, ktorý výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch, od červenej farby po čiernu," vyhlásil Heger. 

Očkovaní a prekonaní

Automat zaviedol nový režim OP, teda kompletne zaočkované osoby alebo tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19. Pre očkovaných sa sprísňuje účasť na hromadných podujatiach. Ide o to, aby sa zabránilo napríklad futbalovým zápasom s niekoľkotisícovou účasťou, vysvetlil premiér.

Pre hromadné podujatia má platiť pre režim OP 200 ľudí v červenej farbe, 100 ľudí v bordovej farbe a 50 ľudí v čiernej farbe. Zelené okresy a oranžové okresy majú byť pre režim OP bez obmedzení. Pre vstup v režime OTP má platiť pre červené, bordové a čierne okresy kapacitné obmedzenie šesť ľudí. Hromadné podujatia v základnom režime majú byť pre červené, bordové a čierne okresy zakázané.

Rúška a respirátory

V okresoch v zelených a oranžových farbách má platiť rúško v interiéri a na hromadných podujatiach (HP) aj v exteriéri. Pre červené, bordové a čierne okresy má byť povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri na HP s rozšírenými výnimkami a pri vzdialenosti do dvoch metrov. 

Nákupné centrá

Lockdown pre nezaočkovaných má túto skupinu ľudí ochrániť pred rizikami, ktoré im oproti očkovaných hrozia vo zvýšenej miere. Prístup nezaočkovaných do esenciálnych obchodov bude zachovaný aj naďalej. Nezaočkovaní však nebudú mať povolený vstup do nákupných centier, reštaurácií alebo na hromadné podujatia. 

V bordových a čiernych okresoch sa má tiež obmedziť otváracia doba neesenciálnych obchodov od 5.00 do 22.00 h. Nákupné centrá majú byť otvorené pre režim OP bez ohľadu na farbu okresu. Pre základný režim a režim OTP majú byť otvorené len v zelených a oranžových okresoch.     

Vstup do zamestnania v zelených a oranžových okresoch má byť bez obmedzení. V červených, bordových a čiernych okresoch má platiť režim OTP.

V prípade skupiny ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať, upozornila členka konzília Elena Prokopová na fakt, že kontraindikácií nie je veľa a sú za ne považované tie, ktoré sú uvedené v súhrnnej informácii o lieku príslušnej vakcíny. "Okrem týchto existujú aj tzv. dočasné kontraindikácie. Preto pripravujeme konzultačné centrá, v ktorých najväčší odborníci na očkovanie budú vysvetľovať, čo možno do tejto skupiny kontraindikácií zaradiť a čo nie," objasnila.

Čo ak príde zhoršenie

Nový Covid automat prinesie aj zrušenie rezortných semaforov s výnimkou toho školského. V prípade zlepšenia situácie bude následne prijatý aktualizovaný Covid automat v5 s rozsiahlejšími uvoľneniami pre osoby s výrazne nižším rizikom hospitalizácie – teda pre zaočkované, alebo prekonané osoby v tzv. OP režime.

V prípade pokračujúceho zhoršovania, rastu prípadov nákazy a v prípade prekročenia hranice 3200 hospitalizovaných pacientov bude Slovensko na prahu humanitárnej katastrofy, ako informuje ministerstvo zdravotníctva SR. "V tejto fáze odporúčame prijatím uznesenia Vlády SR vypnúť Covid Automat a aplikovať prísne celonárodné obmedzenia," upozorňuje rezort.

Tlačovú besedu o sprísňovaní opatrení si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok