Fico navrhol Orbánovi spoločné stretnutia vlád

TASR
16.11.2012 14:29

Zorganizovanie spoločného rokovania vlád Slovenska a Maďarska navrhol dnes v Budapešti predseda slovenskej vlády Robert Fico v úvode slovensko-maďarského hospodárskeho fóra.

Fico navrhol Orbánovi spoločné stretnutia vlád
SITA

Na podujatí, na ktoré pricestovalo takmer 250 podnikateľov a predstaviteľov oboch vlád, vystúpil s prejavom aj maďarský premiér Viktor Orbán.

"Máme absolútny záujem o čo najlepšie hospodárske a priateľské vzťahy s Maďarskom. Ak by bola taká možnosť, zvážme, či by sme nemohli posunúť tento formát v podobe ekonomického fóra do formátu spoločných rokovaní vlád. Nám sa takýto formát osvedčil napríklad s Českou republikou, chystáme podobný formát s Poľskou republikou a s Bulharskom," povedal Fico.

Predseda slovenskej vlády v prejave k otázke slovensko-maďarských vzťahov zdôraznil význam budovania infraštruktúry, ocenil dohody týkajúce sa výstavby mostov na rieke Ipeľ, mosta na Dunaji pri Komárne i prepájanie energetických sietí.

Konštatoval, že len dobrá hospodárska spolupráca vytvorí podmienky na to, aby sa dalo rokovať aj o iných otvorených otázkach, a dodal, že sa slovenská strana žiadnym nebráni. Orbán vo svojom vystúpení položil otázku, ako je možné, že slovenské hospodárstvo je schopné hospodárskeho rastu, ktorý prekračuje dve percentá, a Maďarsko nie.

Prečo dlh štátu v Maďarsku je teraz približne 77-percentný, pričom Slovensko tento dlh drží pod hranicou 50 percent, rozšíril otázku predseda maďarskej vlády. Zároveň zdôraznil, že jeho krajina má záujem na tom, aby mala úspešných susedov.

K otázke návrhu spoločných rokovaní vlád slovenský premiér v reakcii na otázku TASR povedal, že to nebolo otvorené po prvý raz. "My sme mali veľmi dobrú skúsenosť zo spoločného zasadnutia s českou vládou. Pokiaľ by príprava bola na úrovni ako napríklad v prípade českej vlády, tak som presvedčený, že takéto rokovanie by mohlo viesť k uzatvoreniu viacerých dohôd a k inventúre projektov, ktoré sa momentálne realizujú," konštatoval.

"Považoval by som takéto stretnutia za mimoriadne užitočné pre slovensko-maďarské vzťahy. Toto už bolo druhýkrát. Prvýkrát som povedal pánovi predsedovi Orbánovi súkromne, teraz som to povedal verejne. My budeme samozrejme trpezlivo čakať na odpoveď maďarskej vlády, ale slovenská vláda je určite pripravená," dodal Fico.

Na margo otázky slovensko-maďarských vzťahov Orbán v prejave konštatoval, že jeho krajina "nestrká hlavu do piesku". "Presne vieme, ktoré otvorené otázky existujú medzi Budapešťou a Bratislavou. Sme tu preto, pretože sme presvedčení, že dobrá spolupráca je možná, má obojstranné výhody a úspechy v spolupráci môžu pomôcť vyriešiť konfliktné záležitosti," povedal.

"Musíme budovať vzájomnú dôveru. Preto si myslím, že tam, kde sa vieme dohodnúť, sa musíme dohodnúť. V uplynulých mesiacoch sme budovali vzájomnú dôveru - dohodli sme prepojenie plynovodu, stavbu mostu ciest," poznamenal Orbán, ktorý slovenských a maďarských podnikateľov povzbudil k prehĺbeniu spolupráce.

Predsedovia oboch vlád zdôrazňovali odhodlanie svojich kabinetov dodržať ciele deficitu štátneho rozpočtu a ako zhodne vyhlásili, Maďarsko ani Slovenská republika nemajú alternatívu k členstvu v Európskej únii.

Záznam prejavu R. Fica po rokovaní fóra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok