Riziká tuku na krku sú vážne. Problémy s dýchaním, ale aj srdcové ochorenia

TA3/bd
17.11.2021 14:00

Tuk na krku sa nám môže ukladať z rôznych dôvodov. Tým najčastejším je ale nadmerná telesná hmotnosť alebo obezita. Hrubý krk môže prispievať k určitým neželaným zdravotným stavom a signalizovať zvýšené riziko srdcových problémov.

Riziká tuku na krku sú vážne. Problémy s dýchaním, ale aj srdcové ochorenia
FreePik

Nadváha a obezita

Príčinou nadváhy a obezity je energetická nerovnováha. Viac energie z hľadiska výživy sa príjme ako spotrebuje. Mnohí Slováci nie sú fyzicky aktívni, a tým je u nich väčšia pravdepodobnosť, že priberú, pretože nespália prijaté kalórie. Vyskytujú sa však aj genetické faktory a dedičné predispozície na priberanie a ukladanie tuku. 

Aj zdravotné stavy, ako je hypotyreóza, Cushingov syndróm a syndróm polycystických vaječníkov, môžu spôsobiť priberanie na váhe a obezitu. Niektoré lieky, starnutie, tehotenstvo ale aj nedostatok spánku, to všetko sú faktory priberania a prebytočného tuku.

krk FreePik

Cushingov syndróm a tukový krk

Cushingov syndróm, tiež nazývaný hyperkortizolizmus, je hormonálna porucha, ktorá je výsledkom dlhodobého vystavenia telesných tkanív vysokým hladinám hormónu kortizolu. Porucha je pomerne zriedkavá, postihuje dospelých vo veku 20 až 50 rokov a častejšie sa vyskytuje u pacientov s cukrovkou 2. typu a vysokým krvným tlakom. Ľudia s Cushingovým syndrómom majú obezitu hornej časti tela, zaoblenú tvár a zvýšený tuk okolo krku s relatívne štíhlymi rukami a nohami.

tuk obezita FreePik

Riziká tuku na krku

Aby sa určilo riziko kardiovaskulárnych ochorení, lekári zvykli doteraz merať tuk v čreve (viscerálne tukové tkanivo). Tuk v krku je tiež úzko spojený s niektorými známymi rizikami srdcových problémov, ako je vysoký cholesterol a cukrovka. Hoci štandardným spôsobom hodnotenia obezity je meranie pásu a indexu telesnej hmotnosti, mal by sa do merania zahrnúť aj tento nový parameter. 

Základným posolstvom je, že príliš veľa tuku na akomkoľvek mieste nie je dobré pre srdce. Ľudia s indexom telesnej hmotnosti nad 25 majú zvýšené riziko koronárnych problémov bez ohľadu na to, kde nosia svoju váhu. Tuk na krku môže tiež zvýšiť riziko spánkového apnoe tým, že napomáha uzavrieť dýchacie cesty v krku.

obezita FreePik

Cvičenie na rozpohybovanie krku

Najlepší spôsob, ako stratiť tuk na krku alebo akýkoľvek iný tuk v tele, je správne jesť a cvičiť. Existuje niekoľko cvičení, ktoré pomáhajú posilniť a tónovať svaly krku a môžu pomôcť zlepšiť flexibilitu. Otáčanie krku je jedným z nich. Držte telo rovno a pomaly otáčajte hlavou, aby ste sa pozerali doľava tak ďaleko, ako len môžete. Potom sa pomaly otočte doprava. Opakujte päť až desaťkrát.

Pri bočnom naklonení si sadnite alebo stojte rovno a pomaly nakloňte hlavu na ľavú stranu a zachádzajte tak ďaleko, ako môžete, aby sa ucho dotklo ramena. Podržte, potom sa vráťte a urobte pohyb druhú stranu. 

Témy: obezita
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok