Palestínčania ostreľovali Tel Aviv aj Jeruzalem, Izrael vyhlásil mobilizáciu

TA3, SITA, TASR
16.11.2012 09:55

Palestínski ozbrojenci vypálili v piatok z Pásma Gazy rakety na izraelský Tel Aviv aj Jeruzalem vôbec prvýkrát v histórii palestínsko-izraelského konfliktu. Izraelská vláda na útoky reagovala schválením mobilizácie 75.000 vojakov v zálohe.

Palestínčania ostreľovali Tel Aviv aj Jeruzalem, Izrael vyhlásil mobilizáciu
SITA

Militanti porušili prímerie, prišla odveta

Egyptský premiér Hišám Kandíl pricestoval do pásma Gazy, aby preukázal solidaritu s Palestínčanmi po niekoľkodňovej vojenskej ofenzíve, ktorou Izrael reagoval na raketové útoky palestínskych militantov.

Kandíl označil izraelské útoky na palestínske územia za agresiu. Egypt podľa jeho slov vynaloží všetko úsilie o dosiahnutie prímeria v Gaze. "Túto tragédiu nemožno prejsť mlčaním a svet by mal prevziať zodpovednosť za zastavenie tejto agresie," povedal počas návštevy nemocnice v Gaze. Plánuje stretnutie s vodcami Hamasu.

Izrael predtým oznámil, že zastaví všetky vojenské akcie počas Kandílovej trojdňovej návštevy, pokiaľ svoje útoky zastavia aj militanti hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy.

Palestínčania však dnes dočasné prímerie, ktoré Izrael jednostranne vyhlásil v súvislosti s návštevou, údajne narušili. Krátko po tom, ako Kandíl pricestoval do Gazy, Palestínčania vypálili niekoľko rakiet na ciele v južnom Izraeli.

Izrael, ktorý si vyhradil právo reagovať na prípadný útok, na paľbu odpovedal. Zdroj v hnutí Hamas uviedol, že terčom izraelskej odvety bol dom veliteľa jednotiek hnutia Hamas v južnej časti Gazy. Obe strany sa obviňujú z porušenia prímeria.

Na margo izraelského protiútoku dnes Netanjahuov hovorca v mikroblogu v sociálnej sieti Twitter napísal: "Hamas nerešpektoval návštevu egyptského premiéra v Gaze a porušil dočasné prímerie v čase jeho náštevy, s ktorým Izrael súhlasil".


Izrael schválil mobilizáciu 75.000 vojakov v zálohe

Izraelská vláda schválila dnes mobilizáciu 75.000 vojakov v zálohe pre operáciu v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá.

Ide o podstatné dodatočné zvýšenie počtu rezervistov oproti 30.000, ktorí boli schválení vo štvrtok.
Toto opatrenie spolu s oznámením armády, že uzavrela pre civilnú dopravu tri cesty vedúce do pásma Gazy alebo k jeho hraniciam, podľa agentúry Reuters naznačujú prípravy na pozemnú ofenzívu.

Hovorkyňa armády ráno informovala, že sa veleniu armády už podarilo povolať približne 16.000 vojakov v zálohe. Počas uplynulých troch dní Izrael neúnavne bombardoval podozrivé palestínske ciele, zatiaľ čo Hamas vystrelil na Izrael vyše 450 rakiet, napísala agentúra AP.


Rozhovor s D. Richterovou zo Slovenskej atlantickej komisie

Konflikt vyvolal proti-izraelské demonštrácie po celom svete

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok