V Európe štrajkovali milióny ľudí, po zotmení začal boj

TA3, SITA, TASR
15.11.2012 10:26

V 23 krajinách EÚ protestovali spolu milióny ľudí. Najvážnejšia situácia bola v noci na Pyrenejskom poloostrove, kde sa po ukončení protestov začali ostré strety s políciou.

Vyše milión v Španielsku

Ostré strety medzi španielskou políciou a demonštrantami vypukli v stredu v noci v Madride po ukončení generálneho štrajku, ktorý včera postihol väčšinu krajín Európskej únie.

Státisíce demonštrantov zaplavili ulice hlavného mesta Španielska na protest proti úsporným opatreniam zameraným na zníženie rozpočtového deficitu.

Odbory ich počet odhadli na vyše milión. Polícia musela zasiahnuť gumovými projektilmi proti protestujúcim, ktorí hádzali na policajtov fľaše a kamene. Výsledkom násilných stretov bolo zatknutie 142 ľudí. Zranenia utrpelo 74 osôb, 43 z nich sú policajti.

Polícia v Barcelone musela zasiahnuť gumovými projektilmi proti demonštrantom, ktorí podpálili policajné auto. Zranenia utrpelo 48 osôb vrátane 21 policajtov, sedem ľudí bolo zadržaných.

Mladí Portugalci proti polícii

V Portugalsku sa demonštrovalo v približne 40 mestách. Noviny Diário de Notícias na svojej internetovej stránke informovali, že v Lisabone zadržala polícia 15 prevažne mladých ľudí. Noviny Público hovoria o 48 zranených, ktorých si vyžiadali zrážky demonštrantov s políciou.

Minister vnútra Miguel Macedo podľa portugalskej agentúry Lusa ocenil profesionálny zásah polície, pričom vyčíňanie pred budovou parlamentu v Lisabone pripísal malej skupine provokatérov. Väčšina vlakov v Portugalsku dnes nepremávala, zatvorené bolo lisabonské metro, aerolínie TAP zrušili lety.

V Ríme slzotvorný plyn

V Grécku a Taliansku vstúpili niektoré odborové zväzy do troj až štvorhodinových štrajkov. Podľa spravodajcu BBC v Ríme zasahovala tamojšia polícia slzotvorným plynom v snahe rozohnať protestnú demonštráciu.

Zadržaných bolo podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na talianske médiá najmenej dvadsať ľudí, niekoľko policajtov utrpelo zranenia. V Belgicku ochromil 24-hodinový štrajk prevádzku železníc. Najmenší protest sa za účasti približne 350 ľudí konal vo Viedni.

Stredajší Európsky deň akcie a solidarity bol vôbec prvým koordinovaným štrajkom, ktorý zorganizovala Európska konfederácia odborových zväzov. Do celoeurópskych štrajkov sa zapojili milióny členov odborových zväzov v 23 členských štátoch EÚ.

Protest dostal názov Európsky deň akcie a solidarity a jeho cieľom bolo vyjadrenie nesúhlasu so zvyšovaním daní a znižovaním verejných výdavkov.

Zábery z protestov na Pyrenejskom poloostrove

01.jpg
01b.jpg
02.jpg
02b.jpg
03.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok