Beriete si do postele domácich miláčikov? Spanie so psom či mačkou môže mať výhody

TA3/hm
14.11.2021 13:00

V snahe zlepšiť si spánok sa ľudia často pýtajú, či by mali zdieľať posteľ s domácimi zvieratami. Skôr než sa k tomu dostaneme, pozrime sa na to najskôr z opačnej strany - je dobré aj pre zvieratá spať s vami?

Beriete si do postele domácich miláčikov? Spanie so psom či mačkou môže mať výhody
Archív B.Zajaček

"Páči sa mi, že obraciame túto otázku," hovorí doktorka Dana Varble, šéfka veterinárneho úradu Severoamerickej veterinárnej komunity. Ako uviedla, všeobecne je pre zvieratá veľmi dobré spať s ľuďmi. Zvieratá, ktoré zdieľajú posteľ s ľuďmi totiž majú tendenciu mať "vyššiu dôveru a užšie puto s ľuďmi, ktorými sú obklopení. Je to veľký prejav dôvery z ich strany," povedala pre CNN. Psy a mačky, ktoré sú viac späté s ľuďmi, získajú ďalšie zdravotné benefity, vrátane zvýšenia prospešných neurotransmiterov ako oxytocín a dopamín, teda hormónov dobrej nálady.

Vstanú, chodia po posteli, stúpu po vás

Sú to len psy a mačky, kto profituje zo spania s ľuďmi? Áno, až na veľmi málo výnimiek, uviedla Varble. "Poznám majiteľa, ktorý má starostlivo vychované prasiatko, ktoré mu spí pri nohách," hovorí. "Je to interiérové prasiatko Norbert. Ošípané sú takmer ako psy, pretože sú veľmi sociálne." Norbert má dokonca vlastný instagramový účet.

Obráťme to teraz späť na ľudí. Je pre nás dobré, aby sme spali so zvieratkami? Odborníci tradične hovoria, že nie, pretože poriadne nezažmúrime oči. "Zvieratá sa môžu hýbať, štekať a narúšať spánok. Spanie so psami (a mačkami) nie je plynulé. Vstanú, chodia po posteli, stúpajú po ľuďoch. Všetky tieto aktivity vedú k fragmentácii spánku," uviedol doktor Vsevolod Polotsky, vedúci výskumu spánku a profesor na Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Tieto mikroprebudenia, ktoré sa môžu diať bez vášho vedomia, "sú rušivé, pretože vás vytrhnú z hlbokého spánku," hovorí Kristen Knutson, docentka neurológie a preventívnej medicíny z Northwestern University na Feinberg School of Medicine. "Môžu byť spojené s uvoľňovaním stresového hormónu kortizolu, ktorý môže spánok dokonca zhoršiť."

Môže to platiť pre viacerých z nás, no nedávne štúdie ukázali, že pre niektorých môžu byť domáce zvieratá v spálni prospešné. "Ľudia s depresiou alebo úzkosťou môžu profitovať z toho, že spia s domácimi miláčikmi v jednej posteli, pretože zvieratko je ako veľký vankúš či prikrývka, a môžu pociťovať, že prítulné a chlpaté stvorenia im znižujú úzkosť," hovorí Raj Dasgupta, spánková špecialistka a odborná asistentka na Keck School of Medicine na University of Southern California.

Údaje spánkového centra na klinike Mayo vo Phoenixe zhromaždené v roku 2017 ukázali, že vyše polovica majiteľov domácich miláčikov z kliniky dovolila ich zvieratkám spávať v spálni - a väčšina z nich uviedla, že je ich domáce zvieratko "nevtieravé alebo dokonca prospešné spánku". Avšak okolo 20 percent sa domnievalo, že ich chlpatí priatelia prispievali k horšiemu spánku.

Pri inej štúdii z roku 2017 zaviedli psom a ľuďom monitory kvality spánku. Ľudia, ktorí mali psy v spálni, dosiahli slušný nočný oddych (a rovnako aj psy), zistil výskumný tím. Avšak, kvalita spánku klesla ak psov úresunuli zo zeme do postele. 

Môžete sa budiť navzájom

Zo spania so zvieratkami môžu profitovať nielen deti, ale aj domáci miláčikovia. V rámci štúdie z roku 2021 požiadali adolescentov vo veku 13 až 17 rokov, aby nosili monitor spánku počas dvoch týždňov, a potom podstúpili najmodernejší test spánku. Asi tretina detí spala so zvieratkami, čo nemalo žiaden vplyv na kvalitu odpočinku. "V skutočnosti, pravidelný "spolu-spáči" vykazovali podobné profily spánku ako tí, ktorí nikdy nespali so zvieratami," napísali autori. "Všetko to naznačuje, že mať zvieratká v posteli alebo spálni nie je nevyhnutne zlé," povedal doktor Bhanu Prakash Kolla, spánkový špecialista zo spánkového centra kliniky Mayo v Rochesteri v Minnesote.

"Mať domáce zvieratko nablízku, môže priniesť značný psychologický komfort, čo môže pomôcť v oboch prípadoch - pri zaspávaní aj udržiavaní spánku," povedal Kolla. "Avšak, ak pacienti hlásia, že pohyb alebo iné aktivity zvierat im spánok rušia, potom im radíme, aby vyskúšali alternatívne riešenie, a zistili či im to pomáha pri spánku," dodal.

Mačka Archív B. Zajaček

Úspešné spoločné spanie s domácimi miláčikmi má súvis s tým, ako hlboko zviera či človek spí, uvádza psychológ a spánkový špecialista Michael Breus, autor publikácie "Dobrú noc: Štvortýždňový program pre lepší spánok a zdravie." "Psy sú zvyčajne dobré počas celej noci, no mačky môžu byť "veľmi nočné"," hovorí Breus dodajúc, že ďalším faktorom je, "ako veľmi sa obaja hýbete, keďže pohyb zvieraťa môže prebudiť človeka a naopak"

Domáce zvieratá môžu, tak ako ľudia, chrápať a narušiť spánok, takže aj to treba vziať do úvahy, hovorí Breus. Malé psy a mačky sa často radi schúlia pod perinu k ľuďom, môžu vám však zvýšiť telesnú teplotu a narušiť spánok. Ideálna teplota na spanie 18,3 stupňov Celzia. Ak uvažujete, že si prinesiete vaše "kožušinové dieťa" do postele, Breus odporúča vyskúšať si to najskôr na pár nocí, aby ste svojho miláčika na to nenaučili skôr, než zistíte, že vám to nevyhovuje. 

Nič pre nočné sovy

Mnohí si musia dvakrát rozmyslieť, či si do postele vezmú psy, mačky alebo interiérové prasiatka. "Je to škodlivé najmä pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou alebo inými poruchami spánku - oneskoreným zaspávaním (nočné sovy), či spánkovým apnoe, teda tým, ktorí sa prebúdzajú na prerušenie dýchania, a potom nemôžu znovu zaspať," hovorí Polotsky. 

Podľa Americkej akadémie spánku, vyše 30 percent Američanov trpí insomniou a najmenej 25 miliónov dospelých trpí spánkovým apnoe. "Ľudia s insomniou sú najviac náchylní," hovorí Polotsky. "Spoločné spanie s domácimi miláčikmi nemusí nevyhnutne spôsobovať nespavosť, ale môže ju podporovať." 

Kedykoľvek sú vaše spánkové cykly prerušené, narušíte schopnosť mozgu obnoviť sa na bunkovej úrovni, upevniť spomienky, ukladať nové informácie a pripraviť telo na optimálny výkon. Správne si odpočiniete, keď nepretržite prejdete štyrmi fázami spánku štyri až šesťkrát každú noc. Kým každý cyklus trvá približne 90 minút, mnoho ľudí potrebuje sedem až osem hodín neprerušovaného spánku.

Chronický nedostatok odpočinku, ovplyvňuje vašu schopnosť udržať pozornosť, učiť sa nové veci, byť kreatívny, riešiť problémy a robiť rozhodnutia. Môže to byť dokonca aj horšie. Štúdie zistili, že ľudia, ktorí sa často v noci budia, sú vystavení vysokému riziku vzniku demencie alebo skoršieho úmrtia.

Nočná mora pre alergikov

Existuje ďalší dôvod, pre ktorý nemusí byť túlenie sa s domácimi miláčikmi počas celej noci zdraviu prospešné. Ak ste jeden z milióna ľudí, ktorí trpia astmou, alergiami alebo chronickou poruchou pľúc, spanie so zvieratkom sa môže stať nočnou morou. "Moji pacienti s astmou alebo COPD, mi vždy hovoria, pán doktor, nebojte sa, môj pes neplzne," hovorí Dasgupta, ktorý je aj pneumológom. "Každému z nich hovorím, že majú pamätať na to, že alergény sú aj v slinách a pokožke psa. Takže budete vystavení alergénom osem hodín v noci, trpieť slzením očí a upchatým nosom. Pohyb zvieraťa môže odoprieť dobrý spánok," uviedol.

Vráťme sa späť k tomu, čo je dobré pre vaše zviera. Kedy to nie je dobrý nápad, aby s vami spali aj vaši chlpatí kamaráti?

"Je zrejmé, že pre malé šteniatka alebo psy, ktoré si prechádzajú behaviorálnymi problémami - nemusí byť dobré spať s vami," hovorí Varble. "Ak máte psa s úzkosťou, učíme, že búda je bezpečným miestom. Búdy, ktoré majú tri strany v nich vyvolávajú pocit, že sa musia chrániť len z jedného uhla. Učíme ich, že vo vašom dome je bezpečné miesto," uviedla.

A potom sú zvieratá, ktoré by ste nikdy nemali brať do postele a túliť sa s nimi. "Pracujem s exotickými domácimi miláčikmi, a mnoho z nich má veľmi špecifické potreby na bezpečie a zdravie, vrátane pobytu v uzavretom priestore," hovorí Varble. Hoci pozná ľudí, ktorí majú veľmi blízko k fretkám a morčatám, tie musia byť v noci vo svojej ohradke. "Nie sú to zvieratá, ktoré by ste chceli mať so sebou v posteli."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok