Daniari prechádzajú za milión eur zase na nový systém

SITA
15.11.2012 09:22

Finančná správa prechádza na nový systém elektronickej komunikácie. S cieľom prejsť na systém, ktorý bude podľa daniarov stabilný a ktorý je už overený v colnej časti finančnej správy, podpísalo Finančné riaditeľstvo SR aj dodatok k zmluve so spoločnosťou DITEC, a. s. v celkovej hodnote 966 594 eur bez DPH.

Daniari prechádzajú za milión eur zase na nový systém
SITA

"Finančná správa SR v súčasnosti zjednocuje spôsob komunikácie s daňovými subjektmi a dodatok k zmluve o dielo so spoločnosťou DITEC, a.s. je jeden z nutných krokov k dosiahnutiu cieľa. Podľa nových pravidiel bude celá komunikácia nielen jednotná a nediskriminačná, ale aj jednoduchšia a bezplatná," uviedla pre agentúru SITA vedúca komunikačného oddelenia finančného riaditeľstva Miroslava Slemenská.

Spoločnosť DITEC vybudovala na bývalom Colnom riaditeľstve SR elektronické komunikačné rozhranie, cez ktoré podnikatelia komunikujú s bývalou colnou správou. "Po zvážení dopadov tak technologických, ako aj finančných sme sa rozhodli pre spoluprácu s touto spoločnosťou," dodáva Slemenská. Rozširovanie tohto komunikačného rozhrania na daňovú správu pritom tvorilo 539 724 eur zo spomínanej zmluvy o dielo. Zmluvu so spoločnosťou DITEC uzatvorilo finančné riaditeľstvo 26. októbra tohto roka, a to v rámci rokovacieho konania bez zverejnenia.

Finančné riaditeľstvo sa rozhodlo už ďalej nepoužívať v rámci elektronickej komunikácie aplikáciu EZU, ktorá od začiatku tohto roka slúži na elektronické doručovanie podaní správcovi dane s využitím bezplatného elektronického identifikátora. Táto aplikácia bola totiž podľa stanoviska finančnej správy súčasťou zlyhaného riešenia KONS, ktoré stálo 10 mil. eur. "Riešenie KONS nebolo zo strany finančnej správy prevzaté, nemáme k nemu dokumentáciu. Keďže riešenie a postupy bývalého vedenia Ministerstva financií SR a Finančného riaditeľstva SR, resp. Daňového riaditeľstva SR zlyhali, nie je možné v nich pokračovať a nie je možné samostatne prevádzkovať ani systém EZU," dodáva Slemenská.

Výsledkom týchto krokov podľa Finančného riaditeľstva SR bude, že podnikatelia aj v daňovej oblasti budú môcť spoľahlivo a jednoducho elektronicky komunikovať s finančnou správou pri posielaní daňových priznaní či súhrnných výkazov. "Subjekty tiež nebudú musieť výhradne používať zaručený elektronický podpis. Súčasne bude možné elektronickú komunikáciu vyplývajúcu zo zákona realizovať aj v inom prostredí, než je operačné prostredie Windows," spresňuje Slemenská.

Finančná správa sprístupnila fyzickým a právnickým osobám novú možnosť plnohodnotne elektronicky komunikovať so správcom dane, a to prostredníctvom bezplatného identifikátora v rámci aplikácie EZU, začiatkom tohto roka. Zavedenie novej formy bezplatnej elektronickej komunikácie avizovali predstavitelia vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR ešte v závere roku 2011. Nový systém elektronickej komunikácie vychádzal podľa daniarov aj z požiadaviek daňových subjektov. Daňové riaditeľstvo chcelo zavedením nového systému taktiež eliminovať prípadné problémy s nedostupnosťou portálu daňovej správy v čase podávania daňových priznaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok