O reformách len počúvame, vláda rieši svoje konflikty. Podnikatelia kritizujú, že nemajú s kým hovoriť

TA3
12.11.2021 07:00

Vláda nekoná konzistentne, nekomunikuje o pripravovanej reforme daňového a odvodového systému, dereguluje ceny energií práve v čase ich rekordného rastu. Podnikateľov, ktorí vytvárajú rozhodujúce zdroje pre fungovanie štátu, prezentuje ako oligarchov a vystavuje ich nepriazni vládnej administratívy. O téme sme v štúdiu hovorili s predsedom Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petrom Mihókom.

Mihók
TASR/František Iván

Ani jedna ucelená reforma

Vláda dostala podľa Mihóka dosť času, aby ukázala, čo chce robiť v oblasti ekonomiky. "Bohužiaľ, sme svedkami toho, že vláda, súčasná koalícia, rieši najmä vnútrokoaličné problémy, dokonca vnútrostranícke problémy, a zásadné ekonomické otázky, ktoré sú rozhodujúce aj z hľadiska životnej úrovne občanov a z hľadiska fungovania štátu ako takého, zostávajú na druhej koľaji," myslí si Mihók.

"Musíme prestať žiť na úkor budúcnosti," zdôraznil šéf obchodnej a priemyselnej komory. O reformách podľa neho len počúvame, v skutočnosti sú skryté. To sa týka najmä reforiem, ktoré zaujímajú podnikateľov: daňovej či odvodovej. "Na verejnosť sa dostávajú protichodné informácie o tom, čo tam bude, kto to blokuje, kto to neblokuje," kritizuje Mihók. 

Z hľadiska budúcnosti je podľa Mihóka kľúčová aj reforma školstva. "Vidíme, v akom stave je súdna reforma, súdne mapy, ako aj samotné zdravotníctvo." Vláde vytkol, že nepredložila verejnosti na odbornú diskusiu ani jednu ucelenú reformu z oblastí, ktoré spomenul.

Vláda sa nezhodne

Podľa Mihóka je pre podnikateľov veľkou prekážkou v diskusii aj to, že samotná vláda nemá ujednotený názor. "To, čo platí dnes, zajtra nemusí byť vôbec pravda." Podnikatelia teda požadujú, aby sa vláda vo vnútri dohodla, s čím pôjde do diskusie "a potom môžeme diskutovať". Mihók za obchodnú a priemyselnú komoru deklaroval pripravenosť ku konštruktívnemu dialógu.

Podnikatelia vyčítajú vláde okrem iného aj "ekopopulizmus". "Aj ekologické programy musí financovať ekonomika," vyhlásil Mihók. "Ekonomika musí vytvoriť dostatok zdrojov na to, aby sme tieto programy mohli privádzať do života," vysvetlil s tým, že medzi krajinami Európskej únie sú veľké rozdiely, a to aj z hľadiska zelených technológií či štruktúry priemyslu: "My hovoríme, netreba automaticky preberať všetko." Mihók pripomenul, že ekonomika je momentálne oslabená pandémiou aj energetickou krízou.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok