Izrael schválil očkovanie detí vakcínou Pfizer/BioNTech

TA3 TASR
11.11.2021 09:44

Izrael v stredu odsúhlasil, aby boli deti vo veku päť až jedenásť rokov očkované vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podľa tamojších odborníkov ale bude náročné presvedčiť časť rodičov, aby svojich potomkov dali zaočkovať.

MZ SR sa pri očkovaní detí riadi odporúčaniami odborníkov a EMA
TASR/AP

Izrael tak nasleduje Spojené štáty, v ktorých očkovanie tejto vekovej skupiny schválil Úrad pre kontrolu potravín a liečiv. Očkovanie uvedenej skupiny maloletých detí v tajnom hlasovaní odsúhlasilo 73 zo 75 izraelských odborníkov. "Je to veľmi dôležité rozhodnutie o veľmi bezpečnej vakcíne," povedal epidemiológ Nadav Davidovič, ktorý očakáva v tejto vekovej kategórii menší výskyt vedľajších účinkov, než aké pozorovali po očkovaní starších mladistvých. 

Zároveň dodal, že rodičia zhruba polovice detí v tejto vekovej skupine chcú dať svojich potomkov zaočkovať, avšak zvyšní váhajú. Obáva sa preto, že tento trend v Izraeli prehĺbi "koronavírusové rozdiely", keďže v bohatších rodinách, ktoré sú viac naklonené prevencii, bude miera zaočkovaných detí oveľa vyššia, ako v tých chudobnejších. Informoval o tom denník The Times of Israel.

Podľa odborníkov však s očkovaním detí budú zrejme váhať aj v komunitách ultraortodoxných židov či arabských komunitách, ktoré sú v priemere chudobnejšie a v súvislosti s očkovaním skeptickejšie ako ostatní obyvatelia. Do Izraela majú prvé dávky vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech určené deťom doraziť budúci týždeň. Podľa nedávnej štúdie má očkovacia látka od konzorcia Pfizer/BioNTech viac ako 90-percentnú účinnosť pri prevencii symptomatických foriem ochorenia u detí vo veku od päť do 11 rokov. Údaje pochádzajú od približne 2250 účastníkov štúdie, pripomína The Times of Israel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok