Vo vreckách nosia bezcenné milióny, mince nevidieť. Libanon po páde meny stráca nádej

TA3 ČTK
12.11.2021 15:00

Majiteľ reštaurácie Antoine Haddád podniká už 35 rokov. Teraz mu ale dochádzajú nádeje, keďže Libanon zápasí s jednou z najhlbších finančných kríz v novodobých dejinách.

Libanon
TASR/AP (ilu)

Píše o tom agentúra Reuters. Libanonská libra v uplynulých dvoch rokoch stratila asi 90 percent svojej hodnoty, čo uvrhlo do chudoby asi tri štvrtiny libanonskej populácie.

Peniaze majú akurát tak na hranie

Rozdiel medzi existujúcou krízou a tými minulými, ako bola napríklad libanonská občianska vojna v rokoch 1975-1990, podľa Haddáka spočíva v tom, že teraz je koniec v nedohľadne. "Skôr sme mali nádej, že sa vojna zajtra skončí, že urobíme to a ono, a vrátime sa k tomu, kde sme boli. Teraz ale nádej nie je," poznamenal reštauratér.

"Tí (pri moci) nám sľúbili, že budeme mať veľa peňazí, skutočne ich na hranie máme veľa," poznamenal sarkasticky s odkazom na to, že pre prepad meny je na základný nákup v Libanone teraz potrebný stále väčší štós bankoviek. Haddád, ktorého malá reštaurácia prijíma zákazníkov od roku 1984, poznamenal, že za rovnaké peniaze si teraz môže kúpiť desatinu olivového oleja než kedysi.

Budúci rok v marci Libanon čakajú všeobecné voľby. Vláda sa snaží zaistiť pomoc od Medzinárodného menového fondu a strojnásobila príspevok na dopravu pre zamestnancov, aby zmiernila finančnú záťaž, s ktorou sa Libanonci potýkajú. Vyššia minimálna mzda a väčšiny platov ale upravené neboli.

Vo vrecku nosí milión

Majiteľ krčmy Músa Jaakúb je tiež zaskočený množstvom peňazí, ktoré ho teraz stoja prevádzku podniku. "Nikdy som nedržal toľko peňazí," poznamenal, keď prepočítaval asi desať miliónov libanonských libier, čo malo pred krízou hodnotu 6600 dolárov, ale teraz menej než 500 dolárov pri trhovom kurze. Takýto obnos skôr stačil na niekoľkomesačnú prevádzku krčmy. Teraz však vystačí iba na pár zloženiek, poznamenal Jaakúb.

Majiteľ obchodu s potravinami Runú Bú Rášid zmenil spôsob ukladania hotovosti do pokladne, keďže bankoviek je teraz výrazne viac a mince už skoro nie sú vidieť. "Váham, koľko peňazí mám nosiť vo vrecku, keď odchádzam. Niekedy nosím milión alebo 1,5 milióna... ale tým chcem povedať, že sú bezcenné," poznamenal. 

Jediný účet v reštaurácii môže teraz vyjsť asi ako zárobok niektorých Libanoncov. "Boj pomáhaj tým, ktorí nemajú príjem alebo nie sú schopní veci riešiť," uviedol Ali Džábir, ktorý pracuje v súkromnom sektore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok