Lajčák sa stretol s pápežom, venoval mu drevorezbu

TASR, TA3
14.11.2012 13:52

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je na návšteve Svätej stolice, sa na záver generálnej audiencie stretol s pápežom Benediktom XVI.

Lajčák sa stretol s pápežom, venoval mu drevorezbu
TASR

Oslavy príchodu Cyrila a Metoda

Pri tejto príležitosti Svätého Otca informoval o príprave osláv 1 150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie, nad ktorými prevzal záštitu prezident Ivan Gašparovič.

Svätému Otcovi tlmočil, že vláda považuje cyrilo-metodské jubileum za výnimočnú príležitosť pripomenúť si najvýznamnejšiu duchovno-kultúrnu pečať v dejinách slovenského národa, ktorá aj v dnešnom zložitom období hlboko poznačenom globálnou krízou je zdrojom inšpirácie a univerzálnych hodnôt pre súčasné i budúce generácie.

Pozvanie na Slovensko

Minister potvrdil Svätému Otcovi pevnú podporu vlády pozvaním hlavy štátu a slovenských biskupov na apoštolskú návštevu. „Bude pre nás veľkou cťou, ak budeme môcť privítať Vašu Svätosť na Slovensku,“ zdôraznil M. Lajčák a odovzdal Svätému Otcovi slovenskú drevorezbu sv. Cyrila a Metoda.

Súčasne mu vyjadril hlboké uznanie za jeho všestranné úsilie v podpore slobody, mieru a stability vo svete, v budovaní solidarity medzi národmi a pri rozvoji dialógu medzi kultúrami a náboženstvami. Pápež Benedikt XVI. požiadal ministra, aby tlmočil jeho srdečný pozdrav prezidentovi, vláde ako aj všetkým občanom Slovenskej republiky.

V rámci druhého dňa návštevy Svätej stolice sa Lajčák stretol aj vedúcim slovenského vysielania Vatikánskeho rozhlasu Jozefom Šafrankom, ktoré začalo pravidelne prinášať spravodajstvo slovenským poslucháčom pred 65 rokmi vianočným posolstvom hlavy katolíckej cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok