Lipšic chce, aby strany dostali z rozpočtu o polovicu menej

TASR
14.11.2012 13:48

Výška príspevku na činnosť politických strán a príspevok za poslanecké mandáty by sa mal znížiť na polovicu. Presadzujú to nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská prostredníctvom novely zákona o politických stranách a hnutiach.

Lipšic chce, aby strany dostali z rozpočtu o polovicu menej
SITA

"Myslíme si, že by strany, najmä v čase krízy, nemali byť financované takmer v plnej výške zo štátneho rozpočtu. Nie je to správne, nie je to solidárne, nie je to ani spravodlivé. Preto navrhujeme znížiť príspevok na činnosť a mandát o polovicu a naviazať štátnu podporu tým, že strany budú vedieť získať zo súkromných zdrojov, z darov a členského minimálne tu druhú polovicu svojho príjmu. To by malo strany aj motivovať, aby príjmy a dary zverejňovali," vysvetlil podstatu návrhu exminister vnútra.

Nezaradení poslanci tiež navrhujú, aby politické strany viedli všetky svoje dary na jednom účte, pričom by všetky dary išli len bezhotovostnou formou. "To znamená, žiadne dary v hotovosti, žiadne igelitky, len bezhotovostná forma. Takisto chceme, aby dary do 100 eur nemuseli byť notársky overené," doplnil exminister vnútra.

Lipšic chce tiež presadiť, aby zákonodarcovia museli v budúcnosti vracať svoje notebooky po tom, ako im skončí mandát. Opozičný poslanec pritom chce otvoriť otázku, či je vôbec na mieste, aby poslanci získavali počítače nad rámec svojho príjmu. Na nákup notebooku by podľa neho mali poslancom postačiť aj paušálne náhrady, ktoré dostávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok