Skúmali vplyv Moderny na ľudí pod 30 rokov. Francúzsko ňou očkovať neodporúča

TA3 TASR
9.11.2021 15:28

Francúzske zdravotnícke úrady neodporúčajú očkovanie proti koronavírusu vakcínou od firmy Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov. Vyjadrili sa tak po zverejnení výsledkov celoštátnej štúdie, ktorá potvrdila mierne riziko vzniku zápalu srdca v súvislosti s očkovaním vakcínami na báze mRNA.

Moderna vakcína 1140 px
TASR/AP

Zriedkavé zápaly srdca

Štúdia nezávislej výskumnej skupiny EPI-PHARE, zaoberajúcej sa bezpečnosťou medicínskych výrobkov a spolupracujúcou s francúzskou vládou, potvrdila predošlé zistenia o súvislosti medzi podávaním mRNA vakcín a zápalovými ochoreniami srdca. Zároveň konštatovala, že prípady zápalu srdca po vakcinácii sú zriedkavé, a uistila o účinnosti vakcín.

V rámci predmetnej štúdie skúmali vedci prípady všetkých ľudí vo Francúzsku vo veku 12 až 50 rokov, ktorí boli hospitalizovaní s myokarditídou (zápalom srdcového svalu) alebo perikarditídou (zápalom osrdcovníka) medzi 15. májom až 31. augustom tohto roka.

Úmrtia nehlásia

Výsledky ukázali, že obe vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech aj Moderna zvyšujú riziko vzniku týchto ochorení, a to do siedmich dní od očkovania. Vyššie riziko pritom hrozí mužom mladším ako 30 rokov, a to najmä po druhej dávke vakcíny od Moderny, ktorá bola pravdepodobne zodpovedná za 132 prípadov myokarditídy z milióna podaných dávok a 18 prípadov perikarditídy.

U žien pod 30 rokov mohlo viesť očkovanie k 37 prípadom myokarditídy na milión dávok. Čo sa týka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, bol počet prípadov myokarditídy v porovnaní s očkovaním Modernou o takmer 80 percent nižší – podľa odhadov išlo o 27 prípadov na milión dávok. Medzi pacientmi prijatými do nemocníc s uvedenými ochoreniami srdca v dôsledku očkovania neboli hlásené nijaké úmrtia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok