Schôdza o justícii nebola, opozícia chce odvolať Boreca

TA3, SITA, TASR
14.11.2012 14:33

Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes neschválil program mimoriadnej schôdze k stavu v justícii. Zvolanie schôdze iniciovali SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Justičný systém na Slovensku podľa opozičných poslancov dlhodobo požíva nízku mieru dôvery verejnosti.

Rokovanie skončilo skôr než začalo

Poslanci Smeru neschválili program mimoriadnej schôdze k stavu v justícii, čím ju zablokovali a rokovanie sa skončilo. Celý proces trval len pár minút.

Predseda parlamentu Pavol Paška sa už v utorok vyslovil, že návrh troch opozičných strán na zvolanie mimoriadnej schôdze považuje za legitímny, ale krajne nezodpovedný, pretože národná rada podľa neho už nasledujúci týždeň bude hovoriť o štátnom rozpočte na rok 2013 a poslancov čaká maratón rokovaní.

Paška upozornil, že navrhovatelia nepovažovali za potrebné komunikovať o zámere s vedením parlamentu a spoločne hľadať termín pre rokovanie. Za neschopnosť opozície považuje Paška to, že návrh formálne predložili iba tri z piatich opozičných subjektov. Šéf parlamentu nemá problém bod, o ktorom sa malo dnes rokovať, zaradiť na záver parlamentnej schôdze, ktorá sa začne 27. novembra.

Opozícia chce odvolať ministra spravodlivosti

Opozícia v zložení SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd navrhuje odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Oznámila to dnes v parlamente po tom, ako parlamentná väčšina neschválila program mimoriadnej schôdze.

Ako povedal pred novinármi predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, hlavným dôvodom je, že minister nepodporil debatu o stave justície, ktorá sa mala v parlamente dnes viesť. „Podávame návrh, aby diskusia vznikla a aby sme sa ho opýtali, či nemusíme o tom diskutovať,“ povedal Frešo. Dôvodom na odvolanie ministra je tiež nečinnosť vlády a stav justície. Borec bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť odvolávaniu.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára je maximálne nezodpovedné nediskutovať o justícii v NR SR. Upozornil, že za polrok, odkedy je pri moci nová vláda, neboli predložené do parlamentu návrhy zákonov na zlepšenie stavu v justícii. Zo súdnej rady boli odstránení kritici predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. „Máme o čom diskutovať,“ povedal Bugár.

Rozruch v justícii nerobia podľa poslankyne Lucie Žitňanskej politici, ale sudcovia a súdy, pretože niektoré rozhodnutia poburujú verejnosť tým, že sú v rozpore s elementárnou spravodlivosťou. „Je legitímne právo parlamentu pýtať sa vlády, čo chce robiť,“ povedala s tým, že odmietanie diskusie samotným ministrom je dostatočným dôvodom na podanie návrhu na odvolanie Boreca.

Cieľom opozície je podľa predsedu KDH Jána Figeľa dosiahnuť diskusiu a podanie návrhov na zlepšenie stavu justície. Návrh na odvolanie ministra je podľa neho výsledok odmietania tejto diskusie parlamentnou väčšinou.

TB predstaviteľov opozície

Tlačová beseda šéfa parlamentu k mimoriadnej schôdzi

Paška: Kedykoľvek, ale nie teraz

Smer podľa Pašku vníma otázku justície a postavenia sudcov za dôležitú a prioritnú a je pripravená o nej kedykoľvek diskutovať. "Lebo sa väčšina, a to je princíp demokracie, rozhodla, že nie dnes, ale dala návrh kedy," vysvetlil Paška skutočnosť, prečo sa o pomeroch v justícii nemôže hovoriť práve dnes, hoci je Smer-SD podľa jeho slov pripravený o súdnictve hovoriť kedykoľvek.

Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi označil Paška za smiešny. Podľa neho opozičné strany týmto postupom dokazujú, že im ide viac o spolitizovanie témy justície ako hľadanie reálnych riešení.

Paška v tejto súvislosti zdôraznil, že budúci utorok sa stretáva spolu so zástupcami opozície s predstaviteľmi súdnictva, diskutovať majú o zmrazovaní platov sudcov, zrušení imunity pre sudcov a aj otázke dôveryhodnosti súdov. Pripomenul, že opozícii ponúkol, aby sa o súdnictve rozprávalo hneď po odhlasovaní štátneho rozpočtu.

Krátku tlačovku mal aj minister Borec

Borec: Pripravujeme hlboké reformy

Rezort spravodlivosti podľa ministra Boreca pripravuje vážne a hlboké reformy v justícii, na ktoré si predchádzajúce vedenie ministerstva podľa neho netrúflo. "Tieto opatrenia budú na prospech ľudí a nebude to súboj s jedným človekom, ako to predvádzala pani Žitňanská v čase, keď bola ministerkou. Tieto opatrenia budú mať za cieľ zefektívniť a zrýchliť súdne konanie a zvýšiť vymožiteľnosť práva zásadným spôsobom," uviedol pred novinármi Borec.

Všetci by si podľa neho mali uvedomiť, že tieto zmeny sa nedajú spraviť justičným balíčkom za dva mesiace, pol roka či rok. "To sú vážne veci, justícia bojuje s problémami 20 rokov. Stojí za to, aby tieto problémy boli riešené hĺbkovo, seriózne a odborne," zdôraznil Borec.

Opozície sa minister spýtal, či mimoriadne rokovanie nesúvisí s programovou konferenciou SDKÚ-DS, ktorá sa má konať 17. novembra. Podľa neho justícia zápasí s problémami 20 rokov, diskutovať o nich sa pokojne môže aj o mesiac a vždy to bude zaujímavé. Zároveň dodal, že ministerská stolička mu k zadku neprirástla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok