O košický U.S. Steel má záujem aj oligarcha Abramovič

SITA
14.11.2012 10:41

O kúpu spoločnosti U.S. Steel Košice má vraj záujem aj ruský podnikateľ Roman Abramovič. Ako v stredu informoval denník Hospodárske noviny, o košickú oceliareň by sa mal ruský veľkopodnikateľ zaujímať prostredníctvom svojej firmy Evraz, pomocou ktorej chce ovládnuť stredoeurópsky trh.

O košický U.S. Steel má záujem aj oligarcha Abramovič
SITA

Druhým vážnym záujemcom o košickú spoločnosť by mala byť ukrajinská firma Metinvest. “Jeho ľudia mali už v júni navštíviť košický podnik,“ uviedol denník HN.

Podľa analytikov, ktorých oslovil hospodársky denník, by sa mala firma U.S. Steel Košice predať pod cenu. “Kandidáti na kúpu košickej fabriky budú chcieť využiť komplikovanú situáciu v oceliarstve a kúpiť ju za diskontnú cenu,“ uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis. K nižšej kúpnej cene by mali prispieť aj potrebné investície, ktoré čakajú nového potenciálneho majiteľa košickej oceliarne.

Americká materská spoločnosť podniku U. S. Steel Košice (USSK), firma United States Steel Corporation, začiatkom tohto týždňa informovala, že dostala ponuky na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu. "Dostali sme ponuky týkajúce sa U. S. Steel Košice, keďže má dobré finančné výsledky a strategickú pozíciu v regióne,“ uviedol hovorca spoločnosti Ján Bača. Odmietol však konkretizovať, koľko dostali ponúk a od ktorých subjektov.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok