Európu ovládli protesty, úrady hlásia desiatky zranených

TA3, SITA
14.11.2012 10:35

Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc v mnohých európskych mestách, aby protestovali proti úsporným opatreniam a vysokej nezamestnanosti. Strety medzi políciou a protestujúcimi si už vyžiadali desiatky zranených v Španielsku a v Taliansku. Len v Madride polícia zadržala viac ako 80 ľudí.

Európu ovládli protesty, úrady hlásia desiatky zranených
SITA

Polícia vo viacerých európskych metropolách sa v priebehu stredy dostala do potýčok s demonštranti, ktorí protestovali proti úsporným opatreniam jednotlivých vlád na starom kontinente. Výsledkom násilných stretov v centre Madridu medzi políciou s demonštranti bolo zatknutie 82 ľudí.

V izolovaných incidentoch, ku ktorým došlo po celej krajine, utrpelo zranenia 34 osôb, 18 z nich sú policajti. V hlavnom meste Španielska polícia musela proti demonštrantom použiť obušky, aby vytlačila masy ľudí snažiace sa zablokovať hlavnú ulicu Gran Vía.

Počas obdobných protestoch v Taliansku vyšli do ulíc Ríma, Milána, Turína a ďalších asi 100 miest desaťtisíce ľudí s výzvami na ochranu pracovných miest a sociálnych výhod. Pri stretoch s demonštrantami v Turíne a Miláne utrpelo zranenia najmenej 17 policajtov. Väčšinou mladí demonštranti v Turíne útočili na policajtov kameňmi a pálkami. V Ríme reagovala polícia slovotvorným plynom na hádzanie kameňov a útoky na autá.

V Portugalsku bola v dôsledku generálneho štrajku prerušená premávka lisabonského metra a taktiež nefungovali trajekty cez rieku Tagus. Oklieštená bola aj železničná doprava a zrušiť museli aj desiatky medzinárodných letov. V Grécku sa protesty obmedzili na trojhodinové prerušenie práce a demonštráciu za účasti asi päťtisíc ľudí. Obdobné akcie sa uskutočnili aj v Poľsku, Belgicku a Francúzsku, kde vyšli do ulíc tisíce ľudí po celej krajine.

Cieľom protestu Európsky deň akcie a solidarity bolo vyjadrenie nesúhlasu so zvyšovaním daní a znižovaním verejných výdavkov.

Zábery z protestov v európskych metropoliach

Miláno

Miláno protesty (SITA).jpg

Marseille

Marseille protesty (SITA).jpg

Madrid

Madrid protesty 2 (SITA).jpg

Londýn

Londýn protesty (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok