Zmierovacie konanie o opravnom rozpočte EÚ zlyhalo

TA3, TASR
13.11.2012 16:05

Rokovania o rozpočte Európskej únie na budúci rok dnes zlyhali a budú pokračovať v znamení tieňovej diplomacie. Europoslanci a členské krajiny sa nedohodli na doriešení rozpočtových problémov. Zmierovacie konanie nakoniec zrušili.

Zmierovacie konanie o opravnom rozpočte EÚ zlyhalo
SITA

Európsky parlament (EP) nemôže pokračovať v rokovaniach o rozpočte na rok 2013 za situácie, keď sa Rada EÚ nedokáže dohodnúť na doriešení rozpočtových problémov za rok 2012, uviedol predseda rozpočtového výboru EP Alain Lamassoure niekoľko hodín predtým, ako malo pokračovať zasadnutie Zmierovacieho výboru o korekciách deficitného rozpočtu únie.

Téma pokrytia finančných pohľadávok, ktorú majú členské štáty voči Európskej komisii (EK), bola dnes silnou témou rokovaní ministrov financií EÚ v Bruseli. Najmä po tom, ako z EP prišla správa, že sa na zmierovacom konaní nezúčastní.

To sa stalo realitou, keď krátko pred 19. hodinou, keď mal začať zasadať Zmierovací výbor, z europarlamentu prišla definitívna správa, že oficiálne zmierovacie konanie bolo zrušené.

Znamená to, že rokovania o dorovnaní rozpočtu na rok 2012 vo výške 8,9 miliardy eur, ktorými EP podmieňuje rokovania o rozpočte na budúci rok, budú pokračovať v znamení takzvanej tieňovej diplomacie. Hlavným aktérom bude cyperské predsedníctvo v EÚ, ktoré si počká na ďalší návrh Európskej komisie a ktoré bude viesť neoficiálne rokovania na rôznych úrovniach.

Cieľ zostáva rovnaký: dohodnúť sa na opravnom rozpočte ešte do konca tohto roku, pričom aj Európska komisia aj Európsky parlament pri jeho odsúhlasovaní vsadia na zrýchlené právne konanie. Aby sa to stalo realitou, všetky strany - Komisia, europarlament aj členské štáty - musia pripraviť príslušný dokument na odsúhlasenie poslancami EP počas decembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu (10.-13.12).

"K rokovaniam stanoveným na dnes nedôjde, lebo sa nezrodila dohoda zo strany členských štátov o opravnom rozpočte na tento rok," predstavil stanovisko EP jej predseda Martin Schulz. A dodal, že ide o preplatenie súm za čerpanie eurofondov členskými štátmi, čo je nevyhnutné na to, aby EÚ dodržala svoje právne záväzky a zaplatila za už poskytnuté služby, tovary a práce.

Suma 8,9 miliardy eur, ktorú musia členské štáty spätne zaplatiť, je vygenerovaná predovšetkým projektmi v oblasti Európskeho sociálneho fondu, Fondu pre regionálny rozvoj, humanitárnej pomoci a výmenného študentského a vzdelávacieho programu Erasmus.

Ak by zlyhala aj tieňová diplomacia a nepodarilo sa presvedčiť členské štáty o dorovnaní tohoročného deficitného rozpočtu EÚ, hrozil by scenár rozpočtového provizória, čomu sa všetky strany chcú vyhnúť.

Jediná dohoda, ktorú sa dnes podarilo dosiahnuť, je uhradenie sumy 670 miliónov eur z európskeho fondu solidarity pre talianske regióny postihnuté zemetrasením. O odsúhlasení tejto sumy budú europoslanci hlasovať budúci týždeň počas plenárneho zasadania EP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok