Smer opozícii neumožní mimoriadnu diskusiu o justícii

TA3, TASR
13.11.2012 15:41

Vládny Smer nepodporí program mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej chceli opoziční poslanci diskutovať o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku.

Paška: Správanie opozície je nezodpovedné

Ako vysvetlil predseda parlamentu, sociálni demokrati tak aj urobia, pretože považujú správanie opozičných poslancov v tejto situácii za nezodpovedné.

"Budeme už nasledujúci týždeň hovoriť o najdôležitejšom zákone roka - o rozpočte SR pre rok 2013 a je pred nami maratón rokovaní o veľmi dôležitých súvisiacich právnych normách, ktoré musíme prerokovať predtým, ako sa otvorí samotné rokovanie o zákone o štátnom rozpočte. Myslím si, že netreba zdôrazňovať moment krízy a napätia, ktorý sprevádza príprava a celková konštrukcia tak dôležitého zákona," zdôvodnil na dnešnom brífingu Paška.

Dodal pritom, že sociálni demokrati sú pripravení sa k tejto otázke vrátiť, ale až po tom, ako poslanci schvália budúcoročný rozpočet a diskutovať o nej aj s ľuďmi, ktorých sa týka.

Informácie o návrhu sa dozvedeli z médií

O nezodpovednosti skupiny podľa neho svedčí aj to, že návrh na mimoriadnu schôdzu podala bez toho, aby rokovala so zástupcami vládnej strany. Navyše ide podľa neho iba o iniciatívu úzkej skupiny opozičných poslancov a o tomto návrhu sa aj niektorí predstavitelia opozície údajne dozvedeli iba z médií.

Návrh na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze iniciovali predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme. Hovoriť na nej chceli o prehlbujúcom sa znižovaní dôveryhodnosti justície na Slovensku a o opatreniach vedúcich k vytváraniu predpokladov a podmienok na skutočné zvyšovanie jej dôveryhodnosti.

Výsledkom schôdze malo byť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom. Zároveň by zákonodarcovia požiadali vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Záznam z tlačovej besedy P. Pašku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok