Preplachovať alebo nepreplachovať ryžu? Tieto dôvody vás jednoznačne presvedčia

TA3/zm
5.11.2021 08:00

Poviete si, že čo už môže byť také ťažké na varení ryže. No to neznamená, že ju pripravujete správne. Už len téma preplachovania pred samotnou prípravou rozdeľuje ľudí na dva tábory.

Preplachovať alebo nepreplachovať ryžu? Tieto dôvody vás jednoznačne presvedčia
Pixabay/JIb_Enjoy

Zdravá a chutná príloha, ktorá nechýba pomerne často ani v slovenskej kuchyni – taká je ryža, ktorej prípravu netreba podceňovať. Jednak bude chutnejšia, ale najmä zdravšia. Bez preplachovania je totiž riziko, že spolu so zrnkami ryže zjete aj stopové prvky jedovatého arzénu.

Preplachovať alebo nie?

Niekto zvykne ryžu pred varením preplachovať automaticky, iné gazdinky zas tento krok vynechávajú v domnienke, že je úplne zbytočný. Kde je teda pravda? Platí jednoduchá rovnica, že čím viac vody, tým menej arzénu, nakoľko ho vyplaví.

V prípade ryže celozrnnej a dlhozrnnej nelúpanej by ste preplachovanie rozhodne nemali vynechávať. Pri ryži určenej na klasické talianske rizoto to nie je až také zásadné, nakoľko sa tento druh pripravuje v množstve postupne dolievanej vody. Pri iných druhoch je to na vás, ale ak už sa rozhodnete preplachovať, robte to správne.

Ryžu rozhodne pred varením preplachujte. Okrem arzénu tak zmyjete aj prach a škrob, ktorý má za následok, že sa ryža pri varení často zlepí.  

Ryža Pexels/Rachel Claire

Tečúca voda nestačí  

Prepláchnutie pod tečúcou vodou je úplne zbytočné a rozhodne na omytie ryže nestačí. Ideálne je vysypať ju do sitka a to ponoriť do hrnca s vodou tak, aby presahovala voda dva centimetre nad ryžu. Nechajte ju postáť aspoň hodinku a potom ešte raz prepláchnite pod prúdom vody, kým nepotečie číra. Okrem arzénu tak zmyjete aj prach a škrob, ktorý má za následok, že sa ryža pri varení často zlepí.  

Menej sacharidov  

Arzén nie je jediný dôvod, prečo sa oplatí osvojiť si krok preplachovania. Oceníte ho aj v prípade, že sa zdravo stravujete alebo rátate kalórie. Voda totiž zmýva aj škrob, ktorý je plný sacharidov, čo nerobí z ryže práve zdravú, diétnu prílohu.    

Témy: Škrob
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok