MMF: Úsporné opatrenia sťažujú prekonanie krízy

SITA
13.11.2012 11:06

Opatrenia na prekonanie globálnej finančnej krízy môžu byť v rozpore s cieľom, ktorý má zabezpečiť, aby sa kríza už neopakovala, čo celý proces ešte sťažuje. Povedal to druhý najvyšší predstaviteľ Medzinárodného menového fondu David Lipton.

MMF: Úsporné opatrenia sťažujú prekonanie krízy
SITA

Aby kríza skončila, musia krajiny podľa neho podporiť dopyt a obnoviť pracovné miesta a rast. Avšak posilňovanie globálnej ekonomiky si vyžaduje znižovanie dlhu v mnohých vyspelých ekonomikách, čo negatívne vplýva na dopyt. "Znižovanie dlhovej záťaže v mnohých rozvinutých ekonomikách...zníži dopyt, a to obzvlášť, ak sa tak stane súčasne vo viacerých sektoroch a ekonomikách. Skončiť túto krízu sa javí veľmi ťažké,“ uviedol ďalej Lipton.

Zadlžené domácnosti, banky a vlády musia redukovať dlhy. Avšak príliš vysoké tempo znižovania dlhového bremena podkopáva zotavovanie, tvrdí Lipton. Krajiny by si podľa neho mali dať prestávku v úporných opatreniach v krátkodobom horizonte, ak sa ich ekonomický rast spomaľuje. Mohli by tak urobiť, ak majú dôveryhodný strednodobý plán redukcie dlhovej záťaže.

"Znižovanie dlhu je nevyhnutné, avšak malo by byť implementované takou rýchlosťou a spôsobom, ktorý minimalizuje dopady na ekonomický rast,“ dodal. Podľa najnovšej štúdie MMF má fiškálna konsolidácia oveľa horší dopad na ekonomický rast, než sa pôvodne odhadovalo, a to obzvlášť, ak mnoho krajín realizuje úspory v tom istom čase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok