Užívať probiotiká vo forme tabliet alebo v jogurte? Vedci vysvetlili, či vôbec prežijú dobré baktérie trávenie

TA3/bd
3.11.2021 09:00

Vaše črevá sú domovom biliónov mikroorganizmov. Črevná mikroflóra, tieto priateľské baktérie a kvasinky, pomáhajú tráviť jedlo, vytvárať vitamíny a fungujú ako životne dôležitá súčasť vášho imunitného systému.

Užívať probiotiká vo forme tabliet alebo v jogurte? Vedci vysvetlili, či vôbec prežijú dobré baktérie trávenie
FreePik

Ktoré probiotiká sa kde nachádzajú

Jogurt prirodzene obsahuje probiotiká z druhov Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Bežne sa pridávajú ďalšie živé baktérie na zvýšenie obsahu probiotík v jogurte. Tie isté druhy možno nájsť v probiotických tabletkách.

Štúdia z decembra 2010 publikovaná v International Journal of Food Microbiology skúmala ľudské sliny a vzorky výkalov potom, čo človek konzumoval buď jogurt alebo probiotické pilulky. Vedci zistili, že obe možnosti poskytli telu porovnateľné množstvo mikroorganizmov. Ak však chcete doplniť probiotický kmeň, ktorý sa nenachádza v jogurte, je na mieste užívať doplnky alebo začleniť iný zdroj potravy, o ktorom je známe, že tieto probiotiká obsahuje.

probio FreePik

Mali by ste uchovávať probiotiká v chladničke?

Uchovávanie jogurtu v chladničke je samozrejmosťou. Je však potrebné uchovávať probiotické doplnky v chladničke? Probiotické potraviny a doplnky musia byť starostlivo vyrábané a skladované, aby sa využili výhody živých mikroorganizmov. Potraviny alebo doplnky so živými probiotikami môžu mať krátku trvanlivosť a často vyžadujú chladenie. Nie všetky probiotické doplnky to však potrebujú. 

Prežijú dobré baktérie trávenie?

Mliečne výrobky, vrátane jogurtu, poskytujú tlmivý roztok proti kyselinám v žalúdku, čím chránia tieto mikroorganizmy pri ich ceste cez tráviaci trakt. Probiotické pilulky môžu byť zapuzdrené. Konzumácia obalených probiotických piluliek s jedlom alebo 30 minút pred jedlom ponúka lepšiu šancu na prežitie probiotík v čreve. Konzumácia probiotických kapsúl s niektorými tukmi v jedle dokonca pomáha udržiavať mikroorganizmy v tráviacom takte.

jogurt FreePik

Sú lepšie doplnky alebo potraviny?

Nové výskumy naznačujú, že výber potravín môže byť lepší ako probiotické doplnky, aspoň pokiaľ ide o zmiernenie úzkosti. Zdravie čriev a mozgu spolu úzko súvisia. Stres a úzkosť môžu ovplyvniť črevá a zdravie čriev môže zohrávať úlohu v našej nálade.

Prehľad 21 rôznych štúdií publikovaných v časopise General Psychiatry z mája 2019 zistil, že stravovacie zásahy môžu byť pri zvládaní úzkosti lepšie ako probiotické doplnky. Potom, čo subjekty konzumovali určité potraviny (napríklad podľa plánu s nízkym obsahom FODMAP), výskumníci zistili, že tieto úpravy stravovania mali pozitívnejší vplyv na úzkosť ako probiotické pilulky.

INFO: Zatiaľ čo voľnopredajné probiotické doplnky sú populárnou možnosťou, konzumácia probiotík prostredníctvom potravín ako je jogurt, je jedným zo spôsobov, ako dostať viac týchto užitočných látok do vášho telového systému.

probio FreePik

Čítanie štítkov

Zatiaľ čo jogurt bohatý na probiotiká môže byť veľmi dobrým zdrojom živých baktérií, niektoré jogurty sú tepelne upravené alebo neobsahujú živé mikroorganizmy. Doplnky majú jasnejšie označenie, pretože špecifické kmene a dávka založená na jednotkách tvoriacich kolónie sú uvedené na štítku. Aj keď ich možno nájsť vo voľnom predaji, probiotické doplnky nie sú regulované rovnakými normami ako lieky. 

Začnite opatrne podľa potreby

Pokiaľ nemáte alergiu na mlieko alebo neznášate jogurt, jesť viac jogurtu bohatého na probiotiká je relatívne bezpečná a zdravá zmena stravovania. Ako pri každom doplnku stravy, pred začatím užívania probiotických tabliet sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy. Tiež sa najprv porozprávajte so svojím lekárom, ak už máte zdravotné problémy, užívate akékoľvek lieky na predpis alebo plánujete podávať probiotiká dojčatám s nezrelým imunitným systémom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok