Rusom zmizlo vo vesmíre 200 miliónov dolárov

TA3, TASR
12.11.2012 13:28

Ruské ministerstvo vnútra začalo prešetrovať podozrenie zo sprenevery 6,5 miliardy rubľov (200 miliónov dolárov) určených na vývoj družicového navigačného systému GLONASS.

Rusom zmizlo vo vesmíre 200 miliónov dolárov
Wiki

Začali padať hlavy

Alexander Zubachin, hovorca spoločnosti Ruské kozmické systémy, ktorá sa zaoberala vývojom GLONASS, obvinenie zo sprenevery ešte v piatok odmietol. V reakcii na to nemenovaný úradník Kremľa vedeniu RKS odporučil nespochybňovať závery vyšetrovacieho tímu. V dôsledku toho dnes Zubachin z postu odišiel - oficiálne na vlastnú žiadosť.

Medzičasom vojensko-priemyselná komisia pri ruskej vláde cez víkend rozhodla odvolať z postu hlavného konštruktéra systému GLONASS a generálneho riaditeľa Jurija Urličiča.

Podľa vedúceho vyšetrovacieho tímu Igora Božkova je do prípadu zapletených viacero vysokopostavených predstaviteľov RKS. Božkov dodal, že vyšetrovanie prípadu trvá už pol roka, pričom situáciu vo firme polícia sledovala vyše dva a pol roka.

Podozrenia od roku 2010

K prípadu sa vyjadril aj vedúci kancelárie ruského prezidenta Sergej Ivanov, ktorý ako člen bývalého vládneho kabinetu pred niekoľkými rokmi dohliadal na vývoj ruského družicového navigačného systému súperiaceho s americkým navigačným systémom GPS.

Ivanov v rozhovore pre Prvý kanál ruskej televízie priznal, že prvé informácie o sprenevere príspevkov zo štátneho rozpočtu určených na vývoj systému GLONASS mal už v roku 2010.

Ivanov bol v rokoch 2005-08 prvým podpredsedom vlády a v rokoch 2008-11 podpredsedom vlády, pričom mal na starosti aj oblasť výskumu vesmíru. V rozhovore pre Prvý kanál ruskej televízie Ivanov v nedeľu povedal, že v rokoch 2006-07 boli na projekt GLONASS vyčlenené "obrovské finančné prostriedky".

Prvé podozrenie, že niečo nie je v poriadku, začal mať Ivanov na prelome rokov 2009/2010. Začiatkom roku 2010 mu minister vnútra Rašid Nurgalijev oznámil, že má nielen podozrenie, ale aj dôkazy o sprenevere.

Na základe toho sa Ivanov tajne stretol s členmi vyšetrovacieho tímu, ktorí mu poskytli doklady a schémy úniku peňazí. Ivanov vyšetrovateľov požiadal, aby pokračovali v práci tak, aby u sledovaných osôb nevyvolali podozrenie a aby páchatelia nezničili dôkazy.

Ivanov v interview uviedol, že počínanie páchateľov sprenevery on osobne vníma ako zradu, keďže im všetkým dôveroval. "Musel som byť však trpezlivý a nedať najavo moje pocity, lebo som si uvedomil, že keby som to urobil, všetko by sa prezradilo a oni by zamietli stopy," dodal.

Program postihli neúspechy

Podozrenie z korupcie pri vývoji systému GLONASS sa objavilo len niekoľko dní po tom, ako iný korupčný škandál v ozbrojených silách viedol k odvolaniu ministra obrany Anatolija Serďukova a k zmenám v najvyššom velení ruských ozbrojených síl.

Niektorí pozorovatelia oba prípady spájajú. Iní však za Ivanovovými vyhláseniami vidia snahu odpútať pozornosť od skutočnosti, že ambiciózny projekt počas vývoja postihlo niekoľko neúspechov vrátane troch neúspešných štartov družíc v decembri 2010.

Tlačová agentúra AP zasa Ivanovove vyhlásenia pre televíziu hodnotí ako dôkaz o silnejúcom boji medzi jednotlivými klanmi Kremli.

Občianski aktivisti v súvislosti s Ivanovovými vyhláseniami upozorňujú na to, že ide o typický ruský jav, ako sa vyšetruje korupcia. "Keď niekto zistí, že niekto niekde niečo rozkráda, utají to a počká dva-tri roky," napísal dnes známy ruský bloger Anton Nosik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok