Europoslanci navštívia osady na východe Slovenska, chcú sa presvedčiť o realite

TA3 TASR
29.10.2021 10:21

Dostupnosť vzdelávania i zamestnania pre ľudí v rómskych osadách i efektívnosť čerpania eurofondov v prospech zlepšenia životnej situácie v marginalizovaných rómskych komunitách sa chystajú priamo na mieste preveriť poslanci Európskeho parlamentu.

Košice Lunik IX sídlisko 1140 px (SITA/Ivan Fleischer)
SITA/Ivan Fleischer

Delegácia pricestuje v stredu 3. novembra do Košíc a počas svojho trojdňového pobytu chce zhodnotiť realizáciu projektov zameraných na lepšie začlenenie znevýhodnených skupín na Slovensku. Europoslanci sa počas pracovnej cesty stretnú so zástupcami mimovládnych organizácií, s expertmi a predstaviteľmi verejnej správy. Naplánovanú majú tiež návštevu rómskych osád a košického sídliska Luník IX.

Pozrú sa na realitu v osadách

Nicholsonová, ktorá je členkou liberálnej frakcie Obnovme Európu (Renew Europe), v tejto súvislosti spresnila, že primárnym cieľom delegácie je presvedčiť sa o realite rómskych osád na Slovensku, zhodnotiť sociálnu situáciu Rómov a ich prístup na trh práce, ale aj k vzdelávaniu a k bývaniu.

Europoslanci pochádzajúci z troch politických frakcií europarlamentu zároveň preskúmajú, na čo išli peniaze z európskych fondov, predovšetkým z Európskeho sociálneho fondu plus, určené na marginalizované rómske komunity.

"Je veľmi dôležité, aby poslanci EP získali prehľad o tom, ako sa v realite v členských štátoch míňajú peniaze na marginalizované rómske komunity a aký je progres v rómskych osadách po investíciách európskych zdrojov do projektov, ktoré sa tam realizovali,” povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa jej slov "papier znesie veľa" a aj napriek tomu, že bolo prijatých veľa stratégií i koncepcií na európskej aj národnej úrovni, európski zákonodarcovia sa chcú na vlastné oči presvedčiť o realite a miere fungovania politiky – či už európskej alebo národnej.

Uznesenie o rovnakom prístupe pre Rómov

Pripomenula, že v septembri 2020 Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom žiada, aby mali Rómovia rovnaký prístup k vzdelávaniu, zdravotným službám a bývaniu ako majoritné obyvateľstvo. EP sa zaviazal, že napĺňanie záväzkov vrátane rozpočtu bude monitorovať na úrovni EÚ. V októbri 2020 sa pridala aj Európska komisia, ktorá vydala reformovaný strategický rámec EÚ pre Rómov, v ktorom sa stanovuje komplexný prístup cez tri piliere - rovnosť, inklúzia, participácia.

"Delegácia europoslancov na Slovensko bude unikátna aj z toho dôvodu, že v nej budú mať zastúpenie aj vysokí úradníci z Európskej komisie, ktorí budú reprezentovať dvoch komisárov - komisárku pre rovnosť Helenu Dalli a komisára pre zamestnanosť a sociálne veci Nicolasa Schmita,“ oznámila slovenská europoslankyňa.

Poslanci EP a zástupcovia EK sa stretnú so splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity Andreou Bučkovou, s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, s reprezentantmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ale aj so zástupcami mimovládnych organizácií, ktoré zastrešujú niekoľko úspešných projektov v rómskych komunitách.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok