Ceny sa medziročne zvýšili o takmer štyri percentá

SITA, TA3
12.11.2012 11:53

Tempo rastu spotrebiteľských cien v októbri tohto roka mierne zrýchlilo. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž medziročná inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien dosiahla v desiatom mesiaci 3,8 %, kým v septembri bola na úrovni 3,6 %.

Ceny sa medziročne zvýšili o takmer štyri percentá
SITA

V medziročnom porovnaní vzrástli podľa štatistikov v októbri najvýraznejšie ceny v doprave, a to o 7,5 %. Ceny vzdelávania stúpli o 6 %, ceny potravín a nealkoholických nápojov o 5,8 % a ceny v oblasti zdravia o 5,7 %.

V prípade alkoholických nápojov a tabaku stúpli ceny o 4,2 %, pričom rozličné tovary a služby zdraželi o 3,9 % a hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,5 %. Nárast cien vykázal štatistický úrad aj v prípade bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 3 %. Rekreácia a kultúra zdražela o 2,4 % a odevy a obuv o 1,7 %.

Tempo rastu spotrebiteľských cien by sa do konca tohto roka podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho nemalo výraznejšie meniť. V budúcom roku zrejme inflácia podľa jeho slov výraznejšie spomalí až k trom percentám.

"Výrazne spomalenie ekonomiky, vysoká nezamestnanosť a slabý domáci dopyt je v eurozóne ako celku brzdou v raste cenovej hladiny. Uvoľnená menová politika v krajinách eurozóny tak nanajvýš vykrýva deflačné tlaky," dodáva analytik VÚB banky. Aj podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka by sa mala medziročná inflácia v nasledujúcich mesiacoch pohybovať blízko súčasných úrovní, t.j. okolo 3,6 - 3,8 %.

"K rastu inflácie by mal prispieť najmä zrýchľujúci rast cien potravín. Protichodne na medziročnú infláciu bude v novembri pôsobiť bázicky efekt v doprave, vyprchá efekt minuloročného rastu cien na železniciach," očakáva Koršňák.

V porovnaní so septembrom tohto roka sa v októbri zvýšili ceny v odboroch alkoholické nápoje a tabak a odevy a obuv zhodne o 1,3 %. Potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi o 0,9 %, zdravie o 0,8 % a hotely, kaviarne a reštaurácie ako aj rozličné tovary a služby vykázali nárast cien o 0,4 %. Ceny vzdelávania stúpli o 0,3 % a ceny rekreácie a kultúry vzrástli o 0,2 %.

Na druhej strane zaznamenali štatistici pokles cien dopravy o 0,3 %, pričom ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu poklesli o 0,2 %. Na septembrovej úrovni zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá. Rovnako sa nezmenili ani ceny za poštové a telekomunikačné služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v októbri zrýchlila zo septembrových 3,1 % na 3,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, zotrvala na septembrových 2,6 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v októbri na úrovni 0,3 %, pričom čistá inflácia dosiahla 0,2 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok