Pijete veľa vody príliš rýchlo? Môžete si poškodiť mozog aj pľúca

TA3/bd
28.10.2021 18:00

Intoxikácia vodou vie poškodiť pľúca, mozog, srdce a ďalšie orgány. Tento stav nastáva, keď pijete príliš veľa vody a príliš rýchlo, čím zaťažujete obličky.

Pijete veľa vody príliš rýchlo? Môžete si poškodiť mozog aj pľúca
FreePik

Vaše obličky normálne filtrujú vodu a odpad z vášho tela. Keď pijete príliš veľa vody, obličky nedokážu fungovať dostatočne rýchlo. Voda sa hromadí v tele a riedi elektrolyty v krvi. Elektrolyty sú minerály, ktoré vykonávajú dôležité telesné funkcie. Intoxikácia vodou spôsobuje rýchle vyčerpanie elektrolytov.

migrena FreePik

Toxicita vodou

Intoxikácia vodou môže nastať, keď vypijete viac ako 5 litrov vody v priebehu niekoľkých hodín. Smrť z intoxikácie vodou je zriedkavá, ale vyskytuje sa. Malé deti, duševne chorí, hospitalizovaní pacienti a výkonní športovci sú vystavení väčšiemu riziku intoxikácie vodou ako bežná populácia.

pluca FreePik

Čo je hyponatriémia

Sodík je primárny elektrolyt v našom tele. Rýchla strata elektrolytov môže spôsobiť hyponatriémiu alebo stratu sodíka. Hyponatrémia je skorým príznakom intoxikácie vodou. Keď nemáte dostatok sodíka v tele, pitie väčšieho množstva vody môže spôsobiť nahromadenie tekutín v pľúcach, mozgu a srdci. V podstate sa utopíte na suchu. Prebytočná voda sa presúva do vašich buniek, vrátane tých mozgových. Prebytočná voda vo vašom mozgu spôsobuje mozgový edém (opuch mozgu). Opuch mozgu zastavuje životne dôležité telesné funkcie vrátane dýchania a kontroly svalov.

voda FreePik

Sledujte symptómy 

Prvým príznakom hyponatriémie môže byť bolesť hlavy, po ktorej nasleduje nevoľnosť, zmätenosť, strata svalovej kontroly, vyčerpanie a záchvaty. Nakoniec môžete pociťovať ťažkosti s dýchaním. Bez liečby môžete upadnúť do kómy, prestať dýchať a zomrieť. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Lekári liečia intoxikáciu vodou obnovením rovnováhy elektrolytov a sledovaním hladín sodíka. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok