Plošné zatváranie škôl v čiernych okresoch je nevyhnutné, tvrdí hygienik z Martina

TA3
28.10.2021 16:49

Šírenie vírusu v čiernych okresoch zastaví už len očkovanie a zatváranie škôl. Podľa martinského regionálneho hygienika je to už nevyhnutné. O plošnom zatváraní tried ale nechce minister školstva zatiaľ ani počuť. Školy vraj nie sú ohniskami.

Podľa štatistík tvoria až tretinu pozitívnych prípadov v okrese Martin práve školáci. Potvrdzuje to aj ministerstvo zdravotníctva najnovšími dátami. Veková kategória od piatich do 19 rokov je vírusom najviac zasiahnutá. Minister školstva sa však pozerá na iné čísla.

Momentálne môžem potvrdiť, že za tento týždeň máme na Covid-19 potvrdených 0,7 percenta žiakov a 1,4 percenta zamestnancov,“ uviedol Branislav Gröhling. V Martine však prežívajú inú situáciu. „My máme evidenciu od 1. októbra do 26. októbra s podielom detí na pozitívne testovaných osobách 28 percent,“ hovorí Tibor Záborský, regionálny hygienik v Martine.

Školy by stačilo zavrieť na mesiac

Rozdielne pohľady medzi regionálnymi hygienikmi a politikmi v Bratislave bráni efektívnemu boju proti šíreniu vírusu v teréne. Plošné zatváranie škôl v čiernych okresoch je už vraj nevyhnutné. „Z môjho pohľadu by možno postačovali tri – štyri týždne, aby sa naozaj situácia nejakým spôsobom upokojila a deti by sa mohli po pretestovaní vrátiť naspäť do škôl,“ myslí si Záborský.

Ako však hovorí Gröhling, je rád, že sa darí držať deti na prezenčnom vyučovaní.Martinský hygienik ale tvrdí, že už nejde o komunitné, ale reťazové šírenie. Vírus sa tak od detí šíri ďalej. Zareagovala na to už napríklad SAD Žilina, ktorá svojim vodičom rozdala bezplatné samotesty.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok