V Nemecku odsúdili bývalého pracovníka bezpečnostnej služby za špionáž pre Rusko

TA3 TASR
28.10.2021 16:48

Súd v Nemecku uložil vo štvrtok podmienečný dvojročný trest odňatia slobody mužovi za to, že počas svojho pôsobenia v bezpečnostnej spoločnosti odovzdal pôdorysy budov parlamentu ruským tajným službám.

Bundestag kreslá parlament nemecko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Jens F., nemecký občan vo veku 56 rokov, bol uznaný za vinného z odovzdania CD s viac ako 300 súbormi pôdorysov budov, ktoré používa nemecký Spolkový snem Bundestag, vojenskému atašé ruského veľvyslanectva v roku 2017.

Vojenský atašé je podozrivý z toho, že v čase, keď pracoval na veľvyslanectve, bol zamestnancom ruskej vojenskej rozviedky GRU. Odsúdený muž vtedy pracoval pre bezpečnostnú spoločnosť, ktorá  uzavrela zmluvu s Bundestagom. Podľa medializovaných informácií bol Jens F. predtým príslušníkom tankovej divízie východonemeckej armády a neformálne pracoval aj pre neslávne známu tajnú políciu Stasi.

Prokuratúra preňho žiadala dva roky a deväť mesiacov odňatia slobody, zatiaľ čo obhajoba požadovala jeho oslobodenie, pretože podľa nej neexistuje žiadny dôkaz, že zmienené informácie odovzdal Rusom.

Právnik Jensa F. Friedrich Humke uviedol, že obžaloba postavila prípad čisto na minulosti jeho klienta a jeho aktivitách v bývalom komunistickom východnom Nemecku. Najnovší verdikt prichádza v čase naštrbených vzťahov medzi Moskvou a Berlínom v súvislosti so sériou špionážnych prípadov, ako aj s otrávením a uväznením kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok