Bratislava vytvorila návrh vlastnej betónovej dlažby. Inšpirovaný je architektúrou mesta

TA3 TASR
28.10.2021 14:57

Bratislava vytvorila návrh vlastnej betónovej bratislavskej dlažby. Objavovať v uliciach hlavného mesta by sa mala od budúceho leta na chodníkoch, ktoré bude samospráva postupne opravovať. Vzor bratislavskej dlažby si môže verejnosť pozrieť na nádvorí Primaciálneho paláca v centre mesta. Oznámil to primátor Matúš Vallo.

Slovensko má starostu budúcnosti, niektoré miesta Bratislavy sa zmenili na nepoznanie
TASR/Jakub Kotian (ilu)

"Meníme Bratislavu asfaltovú na Bratislavu vydláždenú všade tam, kde si to mestský priestor vyžaduje. Bratislavskú dlažbu budeme pokladať na najfrekventovanejšie ulice pre peších v rámci celého mesta," skonštatoval šéf bratislavskej samosprávy s tým, že kto sa na novú dlažbu postaví, bude mu jasné, že je v Bratislave.

Trvácnejšia ako asfalt

Vallo tvrdí, že ide o cenovo dostupný typ dlažby. "Ide o betón a zároveň má proporcie a farebnosť kamennej dlažby z historických lokalít," priblížil. Na dlažbe nechýbajú grafické prvky a vďaka vodopriepustným vlastnostiam a jej nižšiemu prehrievaniu pre svetlejšiu farbu má byť aj vhodnejšia v rámci adaptácie na meniacu sa klímu. Mesto deklaruje, že je trvácnejšia oproti asfaltu.

"Vydláždené chodníky pretrvajú tuhé zimy aj horúce letá, ich výhodou je jednoduchšia údržba a rozobrateľnosť napríklad pri výmene a oprave inžinierskych sietí," podotkol primátor. Odolnejšia voči poškodeniu má byť aj vďaka svojej hrúbke. Oproti štandardným šiestim centimetrom má hrúbku až osem centimetrov.

Návrh je inšpirovaný typickou architektúrou Bratislavy a verejnosť má v nej nájsť odkazy na ikonické ilustrácie a grafický jazyk Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu či Milana Dobeša. "Tých okrem Bratislavy spája láska ku geometrickým tvarom. Dizajn novej bratislavskej dlažby, ktorý vytvoril Martin Jenča, v sebe tak prepája moderné s klasickým cez originálny a zrozumiteľný geometrický jazyk," uviedol Vallo. Súčasťou novej dlažby je aj dlaždica s nápisom Bratislava.

Bratislavská dlažba má podľa vedenia mesta priniesť zjednotenie vo využívaní betónovej dlažby a postupne v rámci chodníkov nahradiť asfalt. "Asfaltový povrch ostane tam, kde je potrebný ako napríklad v priemyselných zónach," podotkol primátor. Kamennú dlažbu, ktorá je v historickom jadre mesta, magistrát nebude meniť a podľa odporúčaní pamiatkarov tu bude pokračovať v používaní kamennej dlažby.

Do času, kým sa začne použivať v uliciach bratislavská dlažba, bude mesto dláždiť kompatibilnou dlažbou Casa di campo. Po nej sa môžu Bratislavčania prejsť napríklad na Jeséniovej ulici či Prokopa Veľkého.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok