Muž bol desaťročia na úniku z väzenia, chcel sa vyhnúť vojne v Juhoslávii

TA3 TASR
28.10.2021 14:30

Šesťdesiatštyriročný muž, ktorý pred takmer 30 rokmi ušiel v Austrálii z väzenia, si odpyká zvyšných 14 mesiacov vymeraného trestu plus dva mesiace za útek. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na rozhodnutie súdu v Sydney.

mreže väzenie poprava väzeň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Pestoval marihuanu

Darko Desic je už od polovice septembra opäť vo väzbe. Na policajnej stanici v pobrežnom predmestí Dee Why neďaleko Sydney sa totiž priznal, že v roku 1992 utiekol z väzenia v Graftone vzdialenom 620 kilometrov. Proticovidový lockdown ho však pripravil o prácu i domov, a tak sa vrátil. Úrady ho poslali za mreže, aby si odpykal zvyšok svojho pôvodného 33-mesačného trestu odňatia slobody za pestovanie marihuany.

Sudkyňa Jennifer Atkinsonová podľa vlastných slov nemala na výber – musela Desicovi za útek vymerať nepodmienečný trest. Za Odsúdila ho zaň na dva mesiace väzenia; maximálna možná sadzba je pritom desať rokov. Atkinsonová uznala, že Desica k úteku podnietili "reálne obavy", že ho austrálske úrady po výkone trestu deportujú do jeho vlasti, vtedajšej Juhoslávie. Desic sa bál, že bude musieť slúžiť v armáde počas vojen v rokoch 1991–95, ktoré viedli k rozpadu jeho rodnej krajiny.

Verejnosť sa ho zastala

Desicov právny zástupca Paul McGirr objasnil, že jeho klient dostal list od austrálskej Federálnej pohraničnej stráže, ktorá avizovala jeho deportáciu po odsedení trestu. McGirr v tejto súvislosti pripomenul, že Juhoslávia už neexistuje, a vyjadril nádej, že "sa na to pozrie niekto so štipkou zdravého rozumu"

Desic nie je austrálskym občanom. Desic ako 35-ročný najprv pílkou prepílil mreže na okne svojej cely a potom v areáli väznice našiel štípacie kliešte, ktorými sa dostal cez plot. Ďalšie tri desaťročia potom strávil v pobrežných mestách severne od Sydney. Desic nespáchal nijaké ďalšie zločiny a pracoval ako opravár a údržbár, ktorého si miestna komunita "vážila a mala rada", povedal McGirr.

Proticovidový lockdown, ktorý sa začal v júni a skončil 11. októbra, však zapríčinil, že Desic prišiel o príjem i o ubytovanie. Verejnosť vyzbierala od Desicovho zadržania takmer 20.00 eur na jeho právne náklady a ubytovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok