Tímom NHL otriasa kauza zneužívania. Zmenilo mi to život, prehovoril jeden z hráčov

TA3 TASR
28.10.2021 11:51

Kanadský hokejista Kyle Beach vyšiel z anonymity a v dlhom rozhovore pre TSN prezradil, že práve on je hráč, ktorý údajne bol pred jedenástimi rokmi obeťou sexuálneho obťažovania v tíme zámorskej NHL Chicago Blackhawks.

Tímom NHL otriasa kauza zneužívania. Zmenilo mi to život, prehovoril jeden z hráčov
TASR/AP

Kanadský hokejista doteraz skrýval identitu

Tridsaťjedenročný útočník, ktorý sa v sezóne 2019/2020 predstavil slovenským fanúšikom v drese DVTK Miškovec, doteraz skrýval svoju identitu a vo vyšetrovacej správe ho označovali menom "John Doe". V stredu v noci však prehovoril, čo zažíval v klube v roku 2010 ako dvadsaťročný talentovaný hráč, ktorý sa chcel prebojovať do prvého tímu Chicaga.

Obvineniam z nechutných praktík čelí bývalý tréner Bradley Aldrich, ktorý údajne sexuálne obťažoval nielen Beacha, ale aj jedného študenta v Michigane. Podľa spisu o obťažovaní o tom vedeli vtedajší prezident Chicaga John McDonough, Stan Bowman, asistent generálneho manažéra Kevin Cheveldayoff, výkonný viceprezident Jay Blunk, mentálny kouč Jim Gary, riaditeľ administratívy Al MacIsaac aj hlavný kouč Joel Quenneville.

Vedenie klubu však vtedy vo veci nekonalo. Blackhawks v tom roku získali Stanley Cup a na ceste za úspechom vraj preto radšej o kauze mlčali. Po tom, ako Beach prehovoril, sa Stan Bowman vzdal funkcií generálneho manažéra a prezidenta Blackhawks a skončil aj ako GM reprezentácie USA. V tíme skončil aj MacIsaac.

Väčšinou som sa bál, priznal Beach

Quenneville je momentálne tréner Floridy a vo štvrtok ho čaká stretnutie s komisárom NHL Garym Bettmanom, kde bude vysvetľovať udalosti okolo údajného sexuálneho obťažovania Beacha. Rovnaké absolvuje aj Cheveldayoff, ktorý pracuje ako generálny manažér Winnipegu.

"Aby som bol úprimný, väčšinou som sa bál," povedal Beach o stretnutí s Aldrichom: "Ohrozilo to moju kariéru a cítil som sa sám a v temnote. Ako dvadsaťročný som nevedel, čo mám robiť. Nikdy mi ani vo sne nenapadlo, že by ma do takej situácie dostal niekto, kto mi mal pomáhať a mal zo mňa spraviť lepšieho hokejistu, človeka a pomôcť mi budovať moju kariéru." Beach v rozhovore uviedol, že "mu bolo zle", keď videl, že Aldrich zostal s tímom a spolu oslavovali aj zisk Stanleyho pohára.

"Nahlásil som to a bolo mi povedané, že sa to dostalo až k špičkám, ale nič sa nestalo. Ako keby bol Aldrichov život rovnaký ako deň predtým. Cítil som sa, akoby som ani neexistoval, že som nepotrebný a že on mal pravdu a ja nie," povedal Beach.

Chicago situáciu bližšie nevyšetrovalo

Chicago si ho vybralo z 11. miesta v 1. kole draftu v roku 2008 a patril k veľkým talentom klubu. Do prvého tímu sa však nikdy nedostal a po niekoľkých rokoch na farme v AHL Rockford IceHogs odišiel do Európy. Momentálne hrá tretiu nemeckú ligu za Erfurt.

Beach tvrdí, že sa s obťažovaním dlho nevedel vyrovnať a "pomáhal" si aj alkoholom a drogami. O záležitosti dlho nehovoril, aby mohol "ísť za svojimi snami a pokračovať v hokeji, ktorý miluje". "A teraz, keď sa začínam liečiť, pozerám sa späť a určite to malo vplyv na môj život," povedal Kanaďan.

Aldrich skončil v Chicagu 14. júna 2010 bez ďalšieho vyšetrovania záležitosti. O tri roky neskôr sa priznal v inom prípade sexuálneho obťažovania stredoškolského hokejistu, ktorý neskôr taktiež zažaloval Chicago za to, že nekonalo voči svojmu niekdajšiemu trénerovi. Aldrich si za tento prípad odsedel deväť mesiacov, informovala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok